Moezelwijn

Moezelwijn Glazen

Er is een tijd geweest dat Moezelwijn, met name door massa-productie, niet zo’n goede reputatie bij wijnliefhebbers had, maar de laatste jaren is de Moezelwijn weer in achting gestegen bij de liefhebbers.

Moezelweb geeft u op deze pagina informatie over Moezelwijn en de druivensoorten die gebruikt worden om deze wijn te produceren.


In het Moezelgebied kon men een aantal jaren geleden alleen witte wijn vinden en was het zelfs bij wet verboden om als wijnboer rode wijn te produceren, alhoewel dat voor prive-gebruik wel werd gedaan. Om de concurrentie aan te kunnen gaan met nieuwe en opkomende wijngebieden elders op deze wereld, heeft men het verbod op de rode wijnen opgeheven en kan men tegenwoordig ook een rode en rosé Moezelwijn drinken.

Moezelwijn bewaren en serveren

Moezelwijn kan het beste liggend bewaard worden op een donkere plek. De beste temperatuur om de wijn te bewaren is rond 10 graden Celsius en voorkom temperatuurschommelingen.

Een Moezelwijn kun je het beste zo’n 20 minuten voor het serveren openen en het beste drink je de wijn fris. Over het algemeen drink je een Auslese en Spatlese iets minder koud dan de andere wijnsoorten.

Na ongeveer twee dagen zal de wijn in een geopende fles zijn smaak beginnen te verliezen, maar met bijvoorbeeld een Vacuvin, waarbij je een vacuum creeert, kun je de smaak langer behouden.

Moezelwijn – Wijnsoorten

Kabinet
Lichte en frisse wijn, die je veelvuldig in de Moezelstreek vindt. Het alcoholpercentage ligt rond 8%.

Spatlese
De druiven voor deze wijn worden later geoogst (minimaal 1 week later) dan de normale oogst. Deze rijpe druiven zorgen ervoor dat de moezelwijn een volle en rijpe smaak heeft. Het alcoholpercentage van de Spatlese ligt hoger dan bij de Kabinetwijn.

Auslese
Bij Auslese-wijnen worden volrijpe en overrijpe druiven gebruikt en worden de onrijpe druiven verwijderd. Daardoor krijg je een Moezelwijn die zeer smaakvol en uitstekend geschikt is voor feestelijke aangelegenheden. Ook bij deze wijn ligt het alcoholpercentage hoger dan bij de Kabinetwijn.

Beerenauslese
Ook bij deze Moezelwijn worden alleen overrijpe en volrijpe druiven gebruikt die afzonderlijk worden uitgezocht en geperst, waardoor er een vruchtige, volle smaak ontstaat. Het alcoholpercentage van deze wijn uit de Moezelstreek ligt rond 15%.

Trockenbeerauslese
Bij de Trockenbeerauslese laat men de druiven eerst nog indrogen tot rozijnen voor men ze plukt. Hierdoor ontstaat een Moezelwijn met een volle en krachtige smaak met een alcoholpercentage van 20%.

Eiswein
Eiswijn wordt als een van de topwijnen aan de Moezel beschouwd. Hierbij plukt men bessen waarbij een paar keer de nachtvorst er overheen is geweest, waardoor de stoffen in de druif bijzonder geconcentreerd zijn. De druiven-pers is zeer suikerrijk en de uiteindelijke Moezelwijn heeft een zeer fijn aroma.

Moezelwijn – Druivensoorten

Aan de Moezel worden met name de Riesling-, Silvaner-, Müller-Thurgau- en Kerner-druiven verbouwd.

Riesling
De Riesling is de bekendste druivensoort aan de Moezel en werd ten tijde van de Romeinse overheersing door de Romeinen meegebracht naar de Moezelvallei. De soort kenmerkt zich door een lange, trage rijping tot medio november en kleine druifjes die de moezelwijn een fijne en fruitige smaak geven.

Silvaner
De Silvaner is een soort die eerder rijpt dan de Riesling en middelgrote druiven voortbrengt, die aan de wijn een droge smaak meegeven.

Müller-Thurgau
Deze druivensoort is een kruising tussen de Riesling en Silvaner, die zich kenmerkt door een zeer vroege rijping en een zoete moezelwijn met bloemig boeket.

Kerner
De Kerner druivensoort is ontwikkeld uit de Trollinger, een rode druif, die aan de wijn een Riesling-achtige smaak geeft.

Wijnproeven aan de Moezel

Aan de Moezel zijn duizenden wijnboeren te vinden en veel wijngaarden en wijnmakerijen organiseren wijnproeverijen, waarbij men tegen een gering bedrag uitgebreide informatie krijgt over het maken van wijn en uitgebreid diverse soorten Moezelwijn kan proeven.