Informatie

Schweich Moezel
De Moezel

De naam van de Moezel komt van het Latijnse Mosella, wat een verkleinwoordje is van de Maas (latijns: Mosa), die voor een gedeelte parallel loopt met de Moezel.


De rivier de Moezel vindt haar oorsprong in de Franse Vogezen bij Col de Bussang, waar de rivier op 735 meter hoogte start en uiteindelijk na 544 kilometer via Luxemburg bij het Duitse Koblenz in de Rijn uitmondt.

Untermosel, Mittelmosel en Obermosel

Metz (Frankrijk), TrierCochem en Koblenz (Duitsland) zijn de voornaamste en bekendste steden aan de Moezel.

Vanaf Trier legt de Moezel een zeer bochtig traject af, dat de scheiding vormt tussen twee middelgebergten, de Hunsruck op de rechteroever en de Eifel op de linkeroever. Het gedeelte van de Moezel dat door Duitsland loopt, kan onderverdeeld worden in drie gedeeltes: de Untermosel (tussen Koblenz en Cochem), de Mittelmosel (tussen Cochem en Schweich) en de Obermosel (tussen Schweich en Trier).

Mild klimaat Moezel

De Moezel heeft een van de mildste klimaten van Duitsland, doordat het een zeer beschutte ligging heeft.

Het gebied is bij vele vakantiegangers een favoriete vakantiebestemming vanwege de goed rijdbare reisafstand, adembenemende natuur, gevarieerde outdoormogelijkheden en goede eten.

Wijnbouw aan de Moezel

Langs de Moezel bevindt zich een toonaangevend wijnbouwgebied waar uiteraard de Moezelwijn vandaan komt. De wijnbouwgeschiedenis van de Moezel gaat terug tot begin 4e eeuw, en onder impuls van Karel de Grote werd omstreeks 800 een selectie van de beste druiven en de beste liggingen, gecombineerd met een strenge wetgeving voor wijnbouwers en handelaren, doorslaggevend voor het ontstaan van een kwaliteitsgebied.