Dorpen en Steden

Zeltingen-Rachtig aan de Moezel

Zeltingen Rachtig Moezel

Zeltingen-Rachtig aan de Moezel is een fraai wijndorp gelegen tussen Bernkastel-Kues en Traben-Trarbach. Deze plaats ligt aan de rechteroever van de rivier en bestaat uit de stadsgedeeltes Zeltingen en Rachtig.

Toerisme speelt een belangrijke rol in Zeltingen-Rachtig, het is een door de staat erkend vakantieoord. Wijnbouw bepaalt ook voor een groot gedeelte het leven in deze plaats. De gemeente telt circa 240 hectare aan wijngaarden en daarmee is het op één na grootste druiventeeltgebied in de Moezelvallei. Volgens kenners van Moezelwijn levert deze streek eersteklas wijnen op, waaronder Schlossberg, Himmelreich en Sonnenuhr.


Daarnaast is Zeltingen-Rachtig ok bekend vanwege de Hochmoselbrücke, de op een na hoogste brug van Duitsland. De hoge verkeersbrug is 160 meter hoog en 1700 meter in lengte, en verbindt de gebieden Hunsruck en Eifel met het gebied Rijn en Main in Duitsland.

Historie

De geschiedenis van Zeltingen-Rachtig gaat ver terug. Er zijn zowel aan de Moezel als in de hoogten boven het wijndorp restanten gevonden van menselijke nederzettingen, die uit 3000-3500 voor Christus stammen. Ongeveer 500 jaar voor Christus vestigden de Treveri, een volk met zowel Keltische als Germaanse wortels, zich in de regio van deze plaats. Zeltingen-Rachtig werd toen Celtanc en Raptacum genoemd.

Tot de tweede helft van de achtiende eeuw behoorden zowel Zeltingen als Rachtig tot de Keurvorst van Keulen. De bezetting door de Franse troepen maakte hier een einde aan. Op het Congres van Wenen in 1815 werd het wijndorp toegewezen aan het Pruisische koninkrijk en tot het einde van de Tweede Wereldoorlog behoorde Zeltingen-Rachtig tot de Rijnprovincie. Vanaf 1946 maakt het deel uit van de deelstaat Rijnland-Palts.

Door de hoge kwaliteit wijnbouw in dit dorp aan de Moezel, heeft Zeltingen-Rachtig in met name in de negentiende eeuw een periode van zeer grote economische groei gekend.

Bezienswaardigheden in Zeltingen-Rachtig aan de Moezel

Deze Moezelplaats huisvest een aantal interessante kerken, die zeker een bezoekje waard zijn. De katholieke parochiekerk van St. Marien is een gebouw met oude en nieuwe elementen. In 1906 werd er een nieuwe kerk gebouwd, maar met behoud van de toren en meubilair uit 1725. Ook het preekgestoelte, de communiebank en de heiligenfiguren komen uit de historische kerk. De parochiekerk St. Stephanus stamt uit de achttiende eeuw en bezit een aantal interessante historische kunstwerken, waaronder het St. Stefanus-hoogaltaar uit 1627, het Antonius-altaar uit 1628 en het Marien-altaar uit het jaar 1639.

De Sortengarten in Zeltingen-Rachtig is vrij toegankelijk en in deze tuin test men welke fruitbomen en bessenstruiken goed gedijen in het klimaat van de Moezel en op de grond van verlaten wijngaarden. De Deutschherrenplatz is een historische plek waar regelmatig concerten en evenementen plaatsvinden, De ruïne van de Rosenburg vormt de overblijfselen van het heuvelkasteel van de Keurvorst van Keulen, en de Zeltinger zonnewijzer vertelt je op een zonnige dag de tijd. Het is de grootste zonnewijzer in een Duitse wijngaard en de oudste zonnewijzer aan de Moezel. Andere interessante bezienswaardigheden zijn onder andere de sluis bij Zeltingen, de Romeinse fontein en de (oude en nieuwe) Joodse begraafplaats.

Activiteiten

Zeltingen-Rachtig aan de Moezel is een populaire plaats voor de actieve vakantieganger.

Je vindt diverse wandelroutes in de omgeving van dit wijndorp, waaronder de Deutschherrenroute, de Weinlagewandeling en de Von Kurköln zu den Deutschherren – wandelroute. Deze laatste wandeling vertelt op verscheidene informatieborden interessantie wetenswaardigheden over het leven in de Moezelregio in vroeger tijden. Ook is er in Zeltingen-Rachtig aansluiting op de bekende Duitse wandelroute Moselsteig.

Fietsers weten het dorp ook goed te vinden en in de omgeving is het fijn fietsen. In zowel Zeltingen als Rachtig zijn er diverse winkels waar men fietsen verhuurt. Daarnaast vind je er ook laadstations voor je e-bike. Elektrische fietsen zijn overigens ook te huur. In het wijndorp bevindt zich ook een bushalte van de fietsbus RegioRadler.

Winkelen

Zeltingen-Rachtig is in de Moezelregio beroemd vanwege de hoge kwaliteit wijn en de diverse wijnboeren en wijnhandelaren laten je graag hun smakelijke Moezelwijn proeven. Daarnaast vind je in het dorp onder andere een supermarkt, slager, bakkerij en andere winkels waar je levensmiddelen en aanverwante producten kunt kopen.

Traben-Trarbach en Bernkastel liggen op rijafstand en in beide Moezelplaatsen is het fijn winkelen. De beide steden kennen een een goede verscheidenheid aan shops.

Vakantiehuizen en hotels in Zeltingen-Rachtig aan de Moezel

Zeltingen-Rachtig aan de Moezel is een populaire plaats voor zowel de actieve vakantieganger, als de toerist die voor rust naar de Moezelregio komt. Er zijn in dit dorp dan ook verscheidene hotels en vakantiewoningen te vinden op diverse prijsniveaus en voor diverse type reizigers, zodat er ongetwijfeld ook iets voor jou bijzit!