Dorpen en Steden

Veldenz aan de Moezel

Veldenz Moezel

Veldenz ligt op de grens van het Moezeldal en de Hunsruck en is een ideale plek voor liefhebbers van natuurschoon en actieve vakantiegangers. Daarnaast is dit fraaie wijndorpje aan de Moezel ook een officieel erkend ‘Erholungsort’.

Bernkastel ligt op ongeveer 10 kilometer afstand, terwijl Wittlich 17 kilometer verderop is gelegen. De historische Moezelstad Trier bevindt zich op 45 kilometer van Veldenz.


Historie Veldenz

De geschiedenis van Veldenz gaat terug tot 500 voor Christus toen de Treveri, een volk van Keltische en Germaans stammen zich vestigden in de vruchtbare vallei van Veldenz. Vanaf 50 voor Christus tot ongeveer 500 jaar later vestigden de Romeinen zich in Veldenz aan de Moezel. In 1129 werd er in de buurt van het dorp een kasteel gebouwd, dat nu bekend staat als Burg Veldenz. In de eeuwen daarna viel Veldenz regelmatig onder ander bestuur, zo behoorde deze plaats in de Moezelvallei onder andere toe aan Beieren en Pruisen. Tegenwoordig valt Veldenz onder de Verbandsgemeinde van Bernkastel-Kues.

Bezienswaardigheden Veldenz

Veldenz heeft diverse bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. Vanaf grote afstand zijn de indrukwekkende overblijfselen van Burg Veldenz zichtbaar. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen door de bewaard gebeleven gebouwen , waaronder de ridderzaal, van de voormalige residentie van de graven van Valdenz. Een andere interessante attractie is Villa Romana. Dit bouwwerk stamt uit de tijd van de Kelten en Romeinen en dient tegenwoordig als onderkomen voor vergaderingen, evenementen en exposities.

Daarnaast vind je in Veldenz fraaie vakwerkhuizen waar de Moezelvallei mede om bekend staat. Het Zehnthaus en de klokkentoren van de protestantse kerk uit de twaalfde eeuw zijn zeer zeker ook het bezichtigen waard tijdens je bezoek aan dit wijndorp aan de Moezel.

Restaurants Veldenz

In Veldenz kun je ook goed terecht voor (lokale) gerechten, wijn en andere versnaperingen in een van de restaurants, wijnbarren en strausswirthschaften.

Activiteiten Veldenz aan de Moezel

Vanwege de unieke ligging op de grens tussen de Moezel en Hunsruck is Veldenz bij uitstek geschikt voor de actieve toerist. In de nabijheid van deze Moezelplaats vind je diverse wandelpaden, waaronder de beroemde Moselsteig, de Grafschafter wandelpaden, de Grafen, Gold und Scharzer Peter wandelroute en de Graf-Georg-Johannes-Weg. Voor fietsers zijn er ook diverse routes, waaronder de Moselradweg. In de buurt van Veldenz is het ook mogelijk om aan diverse e-bike tours deel te nemen.

Er worden ook regelmatig evenementen in dit wijndorp georganiseerd, waaronder het Winzerhofefest in mei en een Oldtimer-evenement in juli. Bezoek het wijnfeesten-overzicht voor een overzicht van wijnfeesten in Veldenz.

Winkelen in Veldenz

In Veldenz aan de Moezel vind je met name kleine winkels, in de strausswirtschaften kun je ook diverse Moezelwijnen en lokale producten aanschaffen.

Hotels, pensions en vakantiehuizen in Veldenz

Vakantiegangers verblijven graag in Veldenz aan de Moezel en daarom zijn er diverse hotels, pensions en vakantiehuizen te vinden, waardoor er voor iedere type toerist en elk budget wel een passende accomodatie te vinden is.

(image credit featured image: Veldenz – Mosel Gaste Zentrum)