Dorpen en Steden

Valwig aan de Moezel

Moezel Wijn Druiven

Valwig is een rustig wijndorp aan de Moezel, dat in buurt van de populaire Moezelstad Cochem ligt. Op de hellingen van de nabij gelegen Valwiger Herrenberg worden fraaie Moezelwijnen verbouwd.

Historie van Valwig

De historie van Valwig aan de Moezel gaat terug naar het jaar 866 na Christus. Toen werd het wijndorp voor het eerst in een officiele oorkonde genoemd, waarbij Valwig destijds Valvey Falavoia werd genoemd, hetgeen ‘straat tussen de wijnstruiken’ betekent. In andere latere documenten wordt het dorp ook Falaveia en Valefayer genoemd. De Romeinen hebben zich ook in Valwig gevestigd. In de nabijheid van dit Moezeldorp zijn er restanten gevonden van een Romeins badhuis en de overblijfselen van een huis uit dezelfde tijdsperiode.


Bezienswaardigheden Valwig aan de Moezel

In dit wijndorp vind je diverse kerken die het bezichtigen waard zijn. De Bedevaartskerk van St. Maria Magdalena dateert uit de vijftiende eeuw en de Parochiekerk van St. Martin werd in 1823 gebouwd en is de eerste neo-Romaanse kerk in Duitsland. Op de Valwigerberg kun je een kapel uit de dertiende eeuw bezichtigen.

Restaurants Valwig

In Valwig vind je diverse restaurants, hotels en wijnbarren waar je kunt genieten van heerlijke Moezelwijn en regionale gerechten.

Activiteiten Valwig

Wandelaars kunnen in Valwig aan de Moezel goed terecht. De Breva Wein und Weg is een wandelroute van 3.1 kilometer die door de steile hellingen van de Valwiger Herrenberg loopt. Tijdens de tocht kunnen wandelaars genieten van een fraai uitzicht over de Moezelvallei.

De Valwig Apolloweg is een wandelroute van 7.5 kilometer die over steile hellingen, langs wijngaarden, puntige rotsen en fraaie natuur loopt. Er wordt tijdens deze wandeling een hoogteverschil van ongeveer 200 meter overbrugt. Deze route is vernoemd naar een bijzondere vlinder, de Moezel Apollo Vlinder. Deze beschermde vlinder eet van mei tot en met juli van diverse bloemen langs de Apolloweg.

Op de Valwigerberg kun je ook goed paardrijden en op een ontspannen manier het platteland van Valwig aan de Moezel ontdekken.

Hotels, pensions en vakantiehuizen in Valwig

Ben je op zoek naar een hotel in Valwig? Of geef je de voorkeur aan een pension of vakantiehuis? In Valwig zijn er diverse accommodaties te vinden voor ieder type vakantieganger, zodat er ook voor jouw budget en voorkeur een perfecte optie te vinden is!