Dorpen en Steden

Ürzig aan de Moezel

Urzig Moezel

Het pittoreske Ürzig aan de Moezel is gelegen aan een grote lus tussen Bernkastel-Kues en Traben-Trarbach. Ürzig is een landelijk erkend toeristenoord en gelegen aan de linkeroever van de rivier, dat zeer steile hellingen heeft.

Dit wijndorp heeft vele smalle straatjes en steegjes, waar je fraaie en goed onderhouden vakwerkhuizen uit de middeleeuwen kunt vinden. Het hele historische centrum is door de overheid uitgeroepen tot bescherd gebied. Ürzig aan de Moezel is ook een prima uitvalsbasis voor tripjes, zo liggen Trier, Bernkastel, Traben-Trarbach, Cochem en de Eifelstad Wittlich op goede rijafstand van dit plaatsje aan de Moezel.


De Ürziger wijngaarden brengen hoge kwaliteit Moezelwijn voort die grote bekendheid hebben in binnen- en buitenland en door de jaren heen ook diverse prijzen hebben gewonnen.

Historie

De geschiedenis van Ürzig gaat ver terug: in de omgeving zijn namelijk resten gevonden uit de Bronstijd (2200 – 800 voor Christus). Daarnaast zijn er ook resten gevonden uit de tijd van de Kelten en de Romeinen. In 732 na de jaartelling wordt Ürzig voor het eerst in een oorkonde genoemd. Net als veel andere dorpen aan de Moezel, heeft Ürzig door de eeuwen heen ook ander diverse heerschappij gestaan, maar vanaf 1946 hoort het dorp bij de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.

Bezienswaardigheden Ürzig aan de Moezel

Welke bezienswaardigheden zijn er in Ürzig te vinden? Een van de blikvangers in dit wijndorp is de Mönchhof, een fraai historisch gebouw in barokke stijl, dat in de jaren 80 van de vorige eeuw diende als decor voor een Duitse TV-productie. De Ürziger zonnewijzer, die je kunt vinden in een rotsformatie aan de rivier, is de oudste zonnenwijzer aan de Moezel.

De katholieke parochiekerk van St. Maternus in Ürzig aan de Moezel werd gebouwd in 1867 en deze kerk heeft prachtige glas in lood-ramen.

Vakantiegangers die geïnteresseerd in fauna dienen zeker een bezoekje te brengen aan de Ürziger Würzgarten (Ürziger kruidentuin). Deze mediterrane kruidentuin werd in 2005 aangelegd op de steile hellingen van Ürzig en in deze tuin groeien meer dan 10.000 planten, waaronder diverse rozensoorten, inheemse struiken en geneeskrachtige kruiden en planten.

Activiteiten

Voor de vakantieganger die houdt van een actieve vakantie is er in Ürzig ook genoeg te doen! Het dorp is het eindpunt van de etappe vanaf Bernkastel-Kues van de Moselsteig wandelroute en het startpunt van de etappe naar Traben-Trarbach aan de Moezel. De beroemde fietsroute Moselradweg loopt ook langs Ürzig en fietsers kunnen in deze regio ook een gedeelte van de Maare Moselradweg afleggen. Hengelsportliefhebbers kunnen ook goed in de lus bij dit wijndorp vissen, maar denk daarbij wel aan een visvergunning. Er zijn zowel vergunningen voor een dag als voor een week verkrijgbaar.

Reizen naar Ürzig aan de Moezel

Voor zowel Nederlandse als Belgische vakantiegangers is Ürzig goed te bereiken. Via de de snelwegen en de autobahn ben je in een paar uur in de Moezelvallei. Ook kent Ürzig aan de Moezel ook goede bus- en treinverbindingen.

Winkelen

In Ürzig vind je de kleine middenstand, waaronder een warme bakker. Bij de lokale wijnproducenten kun je de beroemde Ürziger Moezelwijn proeven en uiteraard aanschaffen.

Pensions, vakantiehuizen en hotels in Ürzig

Ben je op zoek naar een hotel in Ürzig aan de Moezel? Of geef je toch de voorkeur aan een vakantiewoning of pension? In Ürzig vind je verscheidene vakantiewoningen, appartementen, pensions en hotels. Of je nu voor je rust komt of een actieve vakantie wilt, of je een ruim budget te besteden hebt, of op een voordelige manier in de Moezelregio wil verblijven, in Ürzig is altijd wel een geschikte accomodatie voor je vakantie te vinden!