Dorpen en Steden

Trier aan de Moezel

Trier Moezel

Trier aan de Moezel is de oudste stad van Duitsland en een van de populairste bestemmingen in het Moezelgebied. Het is een gezellige, historische en actieve stad, waar het voor een vakantieganger prettig vertoeven is. Trier is niet alleen een geliefde bestemming tijdens een vakantie aan de Moezel, maar ook in trek als reisdoel voor een weekendje weg.

Trier bezienswaardigheden

De wereldberoemde Porta Nigra is prominent aanwezig in het historische stadshart van Trier. Zodra je Trier binnenkomt, dan kun je eigenlijk niet om dit goed bewaard gebleven Romeinse bouwwerk heen. Dit monument van 36 meter breed en 30 meter hoog, is een van de grootste stadspoorten ter wereld die uit de Romeinse tijd zijn overgebleven. De Porta Nigra is uit grote blokken zandsteen opgebouwd en ontleent zijn naam aan de zwarte kleur van het Romeinse gebouw.


Trier aan de Moezel heeft echter veel meer te bieden dan de Porta Nigra en diverse historische monumenten in deze stad, zoals bijvoorbeeld het Amfitheater Trier dat Romeinse tijden doet herleven, staan dan ook op de cultureel erfgoedlijst van de Unesco. Zo is bijvoorbeeld het Drie-Koningen-Huis zeker een bezoek waard. Dit huis staat ook op de Unesco-lijst en stamt uit 1230 en is daarmee een van de oudste stenen huizen in Duitsland. Het Drie-Koningen-Huis heeft een opvallende entree op de eerste verdieping.

Op de Grote Markt in het historische centrum van Trier, een van de leukste marktpleinen in Duitsland, staat de Steipe, een groot wit vakwerkhuis dat prachtig versierd is, het Rode Huis, de Petrusbron en het Marktkruis, dat stamt uit 958. Andere historische bezienswaardigheden zijn onder andere de Onze-Lieve-Vrouwenkerk uit 1258 en de Petrus Dom, de Romeinse brug over de Moezel, de Barbara Baden uit de tweede eeuw na Christus en de Keizerlijke Thermen, de Sint Joris-fontein, Basilica van Constantijn, het Bischopsmuseum, het geboortehuis van Karl Marx, het Amfi Theater en nog veel meer!

Musea in Trier

In Trier zijn diverse interessante musea te vinden. Het bekendste museum in Trier is het Rheinisches Landesmuseum, waar uitgebreide informatie te vinden is over het leven tijdens de vier eerste eeuwen na Christus. Het Rheinisches Landesmuseum heeft ook een unieke collectie met elementen uit de Romeinse tijd.

In het Museum am Dom worden Christelijke kunst en religieuze gebruiken tentoongesteld, terwijl in het Stadtmuseum Simeonstift Trier beelden, schilderijen, kunst uit Azië, porselein en diverse gebruiksvoorwerpen worden getoond.

Aan de Bruckenstrasse 10 in Trier staat het geboortehuis van Karl Marx en dit pand is nu een museum, met onder andere een permanente tentoonstelling over de invloed van de filosofische en economische ideeen op de huidige tijd.

Daarnaast zijn bezoeken aan de schatkamer van de stadsbibliotheek Trier, het Speelgoedmuseum en het Verkeersmuseum ook zeker aan te bevelen.

Winkelen in Trier

Trier aan de Moezel heeft ook behoorlijk wat te bieden aan vakantiegangers die willen shoppen. De stad biedt een grote hoeveelheid winkels, van warenhuizen van de grote ketens tot aan kleine winkels. De Simeonstrasse, Brotstrasse, Fleischstrasse en Nagelstrasse zijn de belangrijkste winkelstraten in Trier, maar ook in de Neustrasse, de Konstantinstrasse, Dietrichstrasse, Bruckenstrasse, Jakobstrasse en Johann-Philipp-Strasse vind je interessante winkels.

Normaliter kent Trier geen koopzondag, maar ieder jaar worden er wel een aantal koopzondagen georganiseerd. Op een koopzondag zijn de meeste shops in Trier open van 13:00 tot 18:00 uur.

Eten en drinken in Trier

In Trier kun je op verschillende plekken terecht om wat te eten en te drinken. In diverse Weinstubes kun je Moezelwijn uit Trier en omgeving drinken en proeven van lokale gerechten. Daarnaast kun je in het uitgebreide voetgangersgebied ook heerlijk op een van de terrasjes zitten. Met name bij mooi weer is dat een populaire bezigheid in Trier aan de Moezel.

Wandelen in Trier

In Trier kun je heerlijk door het historische centrum van deze Moezelstad wandelen, maar ook op andere plekken in de stad kun je een heerlijke wandeling maken. In de Paleistuin nabij het Rheinisch Landesmuseum kun je fijn door de natuur en diverse standbeelden flaneren en biedt het Petrispark op de terreinen van de Landesgartenschau 2004 met de parkdelen Sattelpark, Garten der Partnerstadte en Garten der Region, diverse mogelijkheden tot ontspanning en recreatie.

Daarnaast kun je ook aan de Moezeloever het prachtige Zurlaubener Ufer bezoeken of een wandeling maken over het wijncultuurpad van Trier, een route van iets meer dan anderhalve kilometer met interessante informatieborden over de wijnbouw aan de Moezel. Deze Wijncultuurpad wandelroute begint in de buurt van het Amfitheater. Aan het einde van deze wandeling kun je bij een wijnboer de kelder bezichtigen en Moezelwijn en andere lekkernijen proeven. Voor deze wijnproeverij in Trier moet echter van tevoren wel gereserveerd worden.

De wandelroutes Eifelsteig (313 kilometer van Aachen naar Trier), Moselsteig en Saar-Hunsruck-Steig (218 kilometer van Trier naar Idar-Oberstein) beginnen in Trier of doen deze Moezelstad aan.

Boottochten Trier

Met een boottocht vanuit Trier geniet je van het panorama van deze historische Duitse stad vanuit een ander perspectief. Daarnaast is het ook mogelijk om een boottocht over de Moezel te maken van Trier naar Bernkastel-Kues.

Trier – prima uitvalsbasis voor trips aan de Moezel

Naast het feit dat de stad Trier zelf veel te bieden heeft, is het ook een prima uitvalsbasis voor trips aan de Moezel. Zo ligt het bekende Moezelstadje Bernkastel-Kues met vele historische vakwerkhuizen op een korte rijafstand door de glooiende heuvels van de Moezelvallei van Trier, terwijl vanuit de oudste stand van Duitsland ook andere plaatsen zoals Cochem en Zell aan de Moezel goed te bereiken zijn. Ook het prachtige Eifel-gebied ligt in de nabijheid van Trier.

Daarnaast is Luxemburg ook prima te bereiken vanuit Trier aan de Moezel. Echternach, het oudste stadje van Luxemburg, ligt bijvoorbeeld op een half uurtje rijden vanuit Trier, terwijl de hoofdstad Luxemburg-stad met de auto of trein binnen 45 minuten bereikt kan worden.

Reizen naar Trier

Vanuit Nederland is Trier met de auto goed te bereiken. Via de Duitse Autobahn ben je vanuit Nederland in een paar uur in Trier aan de Moezel. Daarnaast is deze Duitse historische stad ook uitstekend met de trein bereikbaar. Voor minder dan 100 euro per persoon is het al mogelijk om een trein – retourticket te vinden.

Vakantiehuizen en Hotels in Trier

In Trier zijn er voor ieder budget en voor ieder type reiziger wel goede accomodaties te vinden, van luxe hotels tot boetiekhotelletjes en jeugdherbergen en van pensions tot vakantiehuizen.