Dorpen en Steden

Traben Trarbach aan de Moezel

Traben Trarbach Moezel

Traben – Trarbach is een stadje aan de Moezel, dat uit twee gedeeltes bestaat en aan weerzijden van de rivier ligt. Dit charmante plaatsje wordt omgeven door steile wijnbergen en uitgestrekte bossen.

Historie, Kelten en Romeinen

De geschiedenis van Traben – Trarbach gaat terug naar de tijd van de Kelten en Romeinen. In de omgeving van het Moezelstadje zijn overblijfselen gevonden die duiden op een nederzetting in deze regio. Traben werd al genoemd in oorkondes uit de negende eeuw na Christus, terwijl Trarbach pas in documenten werd vermeld in de twaalfde eeuw.


Net als bij veel andere plaatsen, hebben de oorlogen met de Franse troepen hier ook hun sporen nagelaten. Zo werd Burg Grevenburg in 1350 gebouwd, maar werd dit bouwwerk in de zeventiende en achttiende eeuw door de Franse troepen veroverd en nagenoeg volledig verwoest. Een andere vesting in de nabijheid van Traben – Trarbach is Mont Royal, een fort dat een belangrijke strategische positie had. Ook dit gebouw werd door de Fransen veroverd en als ruïne achtergelaten.

In de negentiende eeuw vestigden zich steeds meer wijnhandelaren in Traben en was er een duidelijk verschil in welvaart tussen Traben en Trarbach. Dit verschil werd vergroot door een grote stadsbrand in 1857 in Trarbach. Uiteindelijk werd er in 1904 toch besloten om beide gemeentes samen te voegen tot één stad: Traben – Trarbach aan de Moezel.

Traben – Trarbach kent een rijke geschiedenis en een aantal opvallende historische feiten:  zo was dit Moezelstadje rond 1900, na het Franse Bordeaux, het grootste wijnmetropool ter wereld. Daarnaast werd de eerste minigolfbaan in Duitsland in Traben – Trarbach geopend.

Traben – Trarbach – Bezienswaardigheden

Boven Traben – Trarbach is de historische ruïne van Grevenburg gelegen, die vanwege het uitzicht al een wandeling waard is. Daarnaast zijn de overblijfselen van de eens belangrijke vestiging Mont Royal ook te bezoeken.

De Peterkirche uit de tiende eeuw en de Nikolauskirche uit de veertiende eeuw zijn historische gebouwen die het aanzien zeker waard zijn. Een van de blikvangers in Traben – Trachbach aan de Moezel is de Brückentor, terwijl er in deze stad ook veel huizen in art nouveau of Jugendstil – stijl te bekijken zijn. Door oorlogen en branden zijn er veel middeleeuwse huizen verloren gegaan en de herbouw vond veelal plaats aan de hand van deze stijlen, waardoor Traben – Trarbach zijn huidige unieke architectonische karakter heeft.

Traben – Trarbach heeft ook diverse musea: in het Mittelmoselmuseum kom je meer te weten over de geschiedenis van deze Moezelplaats en de nabije omgeving, terwijl je in het Vinorellum zeer interessante informatie krijgt over wijnbouw en Moezelwijn. Daarnaast zijn het Haus der Ikonen, het Fietsmuseum en het Boedha Museum zeker ook een bezoekje waard!

Winkelen in Traben – Trarbach

Vanwege de belangrijke positie in de wijnhandel, zijn er in deze plaats aan de Moezel veel winkels te vinden die te maken hebben met Moezelwijn. Daarnaast zijn er veel wijnkelders te vinden, waar men de heerlijke Moezelwijn kan proeven.

Kerstmarkt Traben-Trarbach

De kerstmarkt van Traben – Trarbach mag niet onvermeld blijven. De kerstmarkt speelt zich namelijk af in de grote wijnkelders van de stad , hetgeen deze kerstmarkt een zeer bijzondere sfeer geeft.

Wandelen

In Traben – Trarbach kun je fijn door het centrum van dit stadje of langs de Moezeloevers wandelen, maar ook de omgeving van deze plaats leent zich voor mooie wandelingen. In de buurt van Traben – Trarbach ligt Bad Wildstein, waar men een geneeskrachtige bron kan vinden.

Boottochten

Met een boottocht vanuit Traben – Trarbach kun je genieten van de prachtige omgeving van deze unieke Moezelstad. Ook de boottochten van Traben – Trarbach naar Bernkastel – Kues zijn zeer populair.

Reizen naar Traben – Trarbach

Traben – Trarbach is met de auto goed te bereiken, via de Autobahn ben je vanuit Nederland in een paar uur aan de Moezel. Ook is deze plek aan de Moezel goed met de trein en bus bereikbaar.

Vakantiehuizen en Hotels in Traben – Trarbach

In Traben – Trarbach aan de Moezel zijn diverse accomodaties te vinden, voor ieder budget en voor ieder type toerist, van vakantiewoningen en appartementen, tot luxe hotels en pensions.