Dorpen en Steden

Starkenburg aan de Moezel

Wijnberg Moezel

Starkenburg aan de Moezel is een klein dorp, omgeven voor wijngaarden, weilanden, bossen en landbouwgebieden en is vernoemd naar het voormalige kasteel op dezelfde plek.

De plaats is gelegen op een hoge rotsrug, in de buurt van de Moezelplaatsen Enkirch en Traben-Trarbach.


Historie

De geschiedenis van Starkenburg gaat terug naar de tijd van de Romeinen, die de strategische ligging van deze plek wisten te waarderen en een fort bouwden. In de vijfde eeuw na Christus werd dit bouwwerk vernield door de Franken.

De eerste officiële vermelding van bewoning van deze plaats aan de Moezel is in 1125. In deze papieren werd de familie Sponheimer en het graafschap Sponheim genoemd, in 1200 werd ‘Starkenberg’ als kasteel voor de eerste keer in documenten genoemd. Tot de vijftiende eeuw bleef het kasteel en graafschap in handen van de Sponheimer familie, maar de Starkenburg-tak van de familie stierf uit en het graafschap kwam in handen van Baden, het keurvorstelijke Palts en Veldenz.

Het kasteel raakte in verval en de overblijfselen werden door de bewoners van Starkenburg als steengroeve gebruikt. Na bezetting door de Fransen, kwam het dorp eerst in handen van Pruisen, voordat het in 1946 aan Rijnland-Palts werd toegewezen.

Bezienswaardigheden in Starkenburg

De meest prominente bezienswaardigheid in Starkenburg aan de Moezel is de ruïne van het voormalige kasteel. Er zijn nog overblijfselen van het kasteelcomplex te zien. Daarnaast heeft het wijndorp een barokke kerk uit 1764 en vind je diverse historische vakwerkhuizen in Starkenburg.

Activiteiten

Starkenburg aan de Moezel is een geliefde plek voor wandelaars vanwege de diverse wandelroutes in de nabije omgeving. Deze wandelingen bieden de actieve vakantieganger prachtig uitzicht op de Eifel, Hunsruck en het Moezeldal. Het wijndorp ligt ook direct aan de bekende Moselsteig wandelroute.

Ook is het een populaire plek voor fietsers op normale fiets, wielrenfiets of mountainbike, en er is een directe aansluiting op de Moselradweg. Het is ook mogelijk om in het nabijgelegen Traben-Trarbach of Wolf een fiets te huren.

Winkelen

In Starkenburg vind je een wijnboeren waar je de goede Moezelwijn ook kunt proeven. Daarnaast zijn er ook een aantal ambachtelijke bedrijfjes in dit kleine Moezelplaatsje.

Traben-Trarbach aan de Moezel ligt dichtbij Starkenburg en in dit bekende Moezelstadje vind je een breed scala aan winkels.

Hotels en vakantiehuizen Starkenburg aan de Moezel

Ben je op zoek naar een leuke en goede accommodatie voor je vakantie of tripje aan de Moezel? In Starkenburg zijn diverse vakantiewoningen en hotels te vinden. Daarnaast heeft Traben-Trarbach ook diverse goede accommodatie – opties voor je verblijf.