Dorpen en Steden

Senheim aan de Moezel

Moezel Wijn Druiven

Senheim aan de Moezel is een landelijk erkend toeristenoord en bestaat uit twee gedeeltes: aan de ene kant van de Moezel ligt de wijk Senheim, aan de andere kant van de rivier ligt de wijk Senhals. De wijken zijn sinds 1967 met elkaar verbonden door middel van een brug.

Historie Senheim aan de Moezel

Senhals wordt voor het eerst in een oorkonde genoemd in 1067, terwijl de eerste vermelding van Senheim in 1140 plaats vond. In de Middeleeuwen was dit dorp aan de Moezel een belangrijke plaats voor een handelsroute, die vanuit Nederland via de Eifel, Senheim, de Hunsruck naar Frankfurt am Main en Augsburg liep. Het gedeelte over de Hunsruck kan tegenwoordig via de wandelroute Keltenweg Nahe–Mosel afgelegd worden. Destijds leefden de inwoners van Senheim aan de Moezel al voornamelijk van landbouw en wijnbouw.

Op 13 augustus 1839 vond er een dramatische gebeurtenis plaats in Senheim: de stad werd door een zeer grote brand grotendeels in de as gelegd. Een aantal historische gebouwen overleefden de vuurzee, waaronder de katholieke kerk, gebouwd in 1075, met een prachtig barok altaar, de pastorie en de woontoren Senheim.

Vanaf 1946 behoort Senheim tot de deelstaat Rijnland-Palts.

Bezienswaardigheden Senheim

Senheim staat aan de Moezel bekend als dorp waar kunst centraal staat. Er staat in het dorp een sculptuur park, waarbij de geschiedenis, de interactie tussen land en dorp, natuur en cultuur en de mensen centraal staat. Daarnaast kun je in Senheim ook de studios van diverse kunstenaars bezoeken en over hun schouder meekijken naar de creatie van nieuwe kunstwerken.

In het Kulturhistorisches Museum Senheim word je een kijkje geboden in het leven van weleer aan de Moezel, Hunsruck en Eifel, waarbij met name het behoud van de geschiedenis en behoud van het culturele erfgoed centraal staat.

Andere bezienswaardigheden in Senheim aan de Moezel, die zeker een bezoekje waard zijn: de woontoren, die in 1220 als onderdeel van het wooncomplex van de stadsmuren werd opgenomen, de St. Maria Magdalena kapel, de pastorie en de katholieke kerk aan de Markstraβe.

Activiteiten Senheim

Voor de actieve Moezel-liefhebber is Senheim een uitstekende bestemming! In de omgeving kan er over diverse routes gewandeld en gefietst worden. Daarnaast zijn er twee tennisbanen, een (sport)boothaven en in de Moezel en particuliere vijvers kan er gevist worden. Zorg wel voor een geldige visvergunning om te vissen aan de Moezel!

Winkelen in Culinair Senheim

In Senheim verdient het de aanbeveling om de Schinkenkeller te bezoeken! Naast handgemaakte worst en conserven, kan men in de Schinkenkeller ook ‘Moselländischen Schinken’ aanschaffen, absoluut een aanrader! Daarnaast kan men bij de diverse wijnboeren genieten van heerlijke Moezelwijn, terwijl bij de restaurants genoten kan worden van specialiteiten uit de Moezelregio.

Pensions, vakantiehuizen en hotels in Senheim aan de Moezel

Er zijn diverse pensions en hotels in Senheim te vinden, daarnaast worden er ook diverse appartementen en vakantiehuizen aangeboden, waardoor er voor iedere type toerist en elk budget wel een uitstekende accommodatie te vinden is!

Als je meer van kamperen houdt, dan is viersterren Camping Hollandischer Hof, met een mooie ligging aan de Moezel, een goede optie.