Dorpen en Steden

Schweich aan de Moezel

Schweich Moezel

Schweich is een populaire stad in de Midden-Moezel, gelegen aan de bekende Romeinse wijnroute en een landelijk erkend toeristenoord.

Historie

De geschiedenis van Schweich aan de Moezel gaat terug naar de tijd van de Romeinen en de Kelten. In de buurt van het Moezelstadje zijn overblijfselen gevonden die aantonen dat er destijds een nederzetting op deze plek in het Moezelgebied was.


Schweich werd voor het eerst in 721 in officiele documenten genoemd, alhoewel de naam van de plaats destijds Soiacum was. Een Frankische edelvrouw gaf het door haar opgerichte klooster een binnenplaats aan de Moezel en later werd het complete dorp ook eigendom van het klooster.

Door haar goede ligging aan de Moezel en goede transport-opties groeide deze plaats in de loop der tijd. Zo kun je onder andere in Schweich een veerboottoren zien, omdat men in de Middeleeuwen een van de belangrijkste veerbootovergangen tussen Koblenz en Trier huisvestte. Ook vind je ten noorden van Schweich het treinstation, dat in 1878 werd gebouwd. Schweich was een tussenstop op de spoorlijn tussen Wittlich en Trier.

In 1969 werd de zelfstandige gemeente Issel aan de Moezel toegevoegd aan Schweich en in 1984 verwierf men officiele stadsrechten.

In de historie van Schweich aan de Moezel neemt de dichter Stefan Andres ook een belangrijke plek in. Deze bekende Duitse auteur schreef het autobiografische ‘Der Knabe im Brunnen’ en dit werk van Andres geeft je een blik in het leven aan de Romeinse Wijnroute rond het jaar 1915. In het Niederpumer Hof vind je een cultureel centrum met veel informatie over de dichter uit Schweich.

Bezienswaardigheden Schweich Moezel

Het joodse geloof heeft in de geschiedenis van Schweich aan de Moezel een belangrijke plek ingenomen. Je vindt hier onder andere een joodse begraafplaats en de Niederprumer Hof is een voormalige synagoge in het centrum van het Moezelstadje en werd in de tachtiger jaren gerestaureerd. Nu biedt het plek aan een cultureel centrum.

De fraaie Molitorsmuhle ligt net buiten Schweich aan de Föhrenbach, en in deze molen kun je het gehele proces van gewas tot meel volgen. De historische veerboottoren kun je vinden bij de haven. De Heilbrunnen Kapel staat bij het pad dat naar het Meulenwald leidt en deze kapel was een pelgrimsoord tijdens de Middeleeuwen omdat het water van de bron zieke personen had genezen.

Andere bezienswaardigheden in Schweich aan de Moezel die een bezoekje waard zijn: de St. Martin Kerk, de Stefan Andres fontein, de St. George Kapel, het Hisgenhaus, Geibenhaus en de voormalige ijzerertsmijn Schweicher Morgenstern.

Restaurants

Er zijn diverse restaurants in dit stadje aan de Moezel, waar je zowel lokale als internationale gerechten kunt eten. Uiteraard wordt hier ook de heerlijke Moezelwijn uit de omgeving geschonken.

Activiteiten

De omgeving van Schweich is goed verbonden met fietsroutes en wandelpaden en de beroemde Moselradweg loopt bijvoorbeeld langs deze plaats. Er worden vanuit Schweich ook mountainbike-touren georganiseerd en men kan ook stadswandelingen doen.

Vanwege de goede ligging in het Moezelgebied en de nabijheid van de bekende stad Trier is het ook een ideale uitvalsbasis voor verscheidene trips. Het is mogelijk om vanuit de haven de Moezel per boot te verkennen. Waterliefhebbers zullen plezier beleven in het zwembad met glijbaan, dat in 2013 is herbouwd en gemoderniseerd.

Winkelen

In Schweich vind je geen grote shopping centers of warenhuizen zoals je die in Koblenz of Trier vindt. Er zijn wel diverse strausswirtschaften, (kleine) winkels en supermarkten waar je dagelijkse boodschappen kunt doen of Moezel-specialiteiten kunt aanschaffen.

Hotels en Vakantiehuizen Schweich Moezel

Zoek je een hotel in Schweich? Of overnacht je liever in een vakantiehuis in Schweich aan de Moezel? Er zijn in deze leuke Moezelplaats diverse accommodaties te vinden, voor zowel korte trips als lange vakanties aan de Moezel, zodat er ook wel iets voor jou te vinden is!