Dorpen en Steden

Sankt Aldegund aan de Moezel

Bremm Moezel

Sankt Aldegund ligt aan de Moezel tegenover het wijndorpje Neef, ongeveer halverwege de bekende Moezelsteden Koblenz en Trier. Alf en Bullay liggen ook in de buurt van deze Moezelplaats.

Dit fraaie plaatsje herbergt smalle straatjes met fraaie historische vakwerkhuizen en is gelegen aan de Moezel tussen steile wijnbergen en uitgebreide bossen.


Historie Sankt Aldegund aan de Moezel

Er zijn aan de Moezel sporen gevonden die de historie van Sankt Aldegund terugbrengen naar de tijd van de Kelten en de Romeinen. Het wijndorpje wordt echter voor het eerst genoemd in een oorkonde in 1097. Sankt Aldegund heette toen nog ‘Sanctam Aldegundam’.

In 1953 werden er bij de ingang van de Waldemer Vallei door archeologen spectaculaire vondsten gedaan in een graf. Dit graf was van een vrouw en stamt uit de vierde eeuw na Christus. In dit graf werden diverse artikelen gevonden, waaronder een blauw glazen omhulsel in de vorm van een schip. Andere vondsten waren onder andere potten, sieraden en aardewerk.

Sinds de middeleeuwen staat Sankt Aldegund aan de Moezel bekend als wijnhandelscentrum.

Het plaatselijkde dialect van de Sankt Aldegunders is opmerkelijk. Het is een dialect dat een mengeling is van de lokale taal aan de Moezel en het Frankisch, waar ook diverse buitenlandse talen nog invloed op hebben gehad.

Bezienswaardigheden Sankt Aldegund aan de Moezel

In Sankt Aldegund zijn veel fraaie vakwerkhuizen uit de vijftiende tot en met de achtiendde eeuw te zien, waarvan sommigen ook voordeuren hebben met prachtig houtsnijwerk. Het schoolgebouw stamt uit 1523 en heeft slechts een klasklokaal, dat destijds ook dienst deed als de huiskamer van de leraar.

In het dorp zelf valt de Gotische kerk te bewonderen, terwijl boven Sankt Aldegund aan de Moezel een bergkapel uit de twaalfde eeuw staat. Deze kapel is een van de oudste kapellen aan de Moezel.

Culinair Sankt Aldegund

Uiteraard heeft de wijnbouw een prominente plek in het leven van Sankt Aldegund aan de Moezel. De bekendste Moezelwijnen uit dit dorp zijn de St. Aldegunder Klosterhammer, St. Aldegunder Himmelreich en de St. Aldegunder Palmberg.

Activiteiten Sankt Aldegund

Als wandelaar kom je zeker aan je trekken in Sankt Aldegund aan de Moezel. Er is een speciaal buxuspad, aangelegd door de Fransen in 1800, waar je kunt genieten van een fraai uitzicht over de Moezelvallei en de speciale geur van de buxus. Daarnaast is er ook nog een rondweg van ongeveer zes kilometer langs diverse straten en het buxuspad.

Sankt Aldegund is ook zeer geschikt voor uitstapjes aan de Moezel met de auto, fiets of boot.

Het wijnfeest van Sankt Aldegund vindt tijdens het laatste weekeinde van juli plaats.

Winkelen in Sankt Aldegund

In Sankt Aldegund vind je met name kleine dorpswinkeltjes, waar je terecht kunt voor diverse levensmiddelen. Daarnaast kun je bij de lokale wijnboeren in hun wijnkelders ook Moezelwijn proeven en uiteraard aanschaffen.

Hotels, pensions en vakantiehuizen Sankt Aldegund

In het wijndorp Sankt Aldegund aan de Moezel worden diverse appartementen en vakantiehuizen aangeboden, waarbij er voor elk budget wel wat te vinden is.

1 Comment

Click here to post a comment