Dorpen en Steden

Riol aan de Moezel

Riol is een dorp dat direct aan de Moezel is gelegen en geliefd is vanwege haar Moezelwijnen en de vele mogelijkheden die de omgeving biedt.

Historie

De geschiedenis van Riol aan de Moezel gaat tenminste terug naar het jaar 70 na Christus, zo hebben diverse overblijfselen uit deze periode bewezen. Destijds versloegen het Romeinse leger de Treveren en de nederzetting die men daarna stichtte kreeg de naam ‘Rigodolum’.


In de Middeleeuwen stond er een kasteel bij deze plaats aan de Moezel, de Riolsburg. Het was eigendom van diverse edelmannen, maar werd verwoest tijdens de Dertigjarige Oorlog en er zijn geen restanten gevonden van dit bouwwerk.

Het is in Riol wel mogelijk om andere restanten uit vervlogen tijden te zien. In de trap die leidt naar de St. Martin kerk, vind je overblijfselen van een Romeinse villa en de klokkentoren van de kerk is gebouwd op fundamenten van de Romeinen.

Bezienswaardigheden Riol Moezel

Tot de bezienswaardigheden van Riol behoren onder andere de St. Martin Kerk, die Romeinse, Gotische en Barokke elementen heeft. Daarnaast vind je in dezelfde straat als de kerk het Wegekreuz uit de 17e eeuw. Ten noordoosten van Riol aan de Moezel vind je aan de oever een sculptuur van de heilige St. Franciscus.

Wijnfeest

Elk jaar vindt tijdens het derde weekend van juni van vrijdag tot en met zondag het wijnfeest van Riol plaats. Op de zaterdag van het wijnfeest-weekend wordt een wijnproeverij georganiseerd met Moezelwijnen van wijnboeren uit de omgeving.

Bekijk de Moezel Wijnfeesten Kalender voor een volledig overzicht van wijnfeesten aan de Moezel.

Activiteiten

Riol aan de Moezel is een populaire plaats bij actieve vakantiegangers. Het ligt direct aan de Moselradweg en is een ideale uitvalsbasis voor onder andere fietsers, inline-skaters en wandelaars. In totaal ligt er rond Riol een netwerk van meer dan 200 kilometers aan bewegwijzerde paden. Er is een wijnbouwroute beschikbaar (Am Romerberg) en ook een Klettersteig-bergpad.

Daarnaast kun je in Riol ook diverse watersporten doen, mountainbiken, deltavliegen, beachvolleyballen en straatvoetballen.

In het Freizeitpark Triolago kun je onder gebruik maken van een zomerse rodelbaan of een waterskibaan.

Winkelen

In Riol zijn geen grote winkelcentra of warenhuizen aanwezig, zoals je die er wel zijn in onder andere Koblenz en Trier. Je kunt je dagelijkse benodigheden wel onder andere kopen bij een kruidenier en er zijn een groot aantal wijnhandels waar je de heerlijke Moezelwijn kunt aanschaffen.

Hotels en Vakantiehuizen Riol Moezel

Wil je graag in Riol overnachten voor korte of lange tijd? Zoek je een vakantiehuis of hotel in Riol aan de Moezel? In deze leuke plaats in de buurt van Trittenheim en Schweich zijn diverse hotels en vakantiehuizen te vinden voor ieder type reiziger en diverse reisbudgetten.

Tags