Dorpen en Steden

Pommern aan de Moezel

Moezel Wijn Druiven

Pommern is een fraai wijndorp aan de Moezel en prima uitvalsbasis voor tripjes in de Moezelstreek.

Dit kleine dorp behoort sinds 2014 tot de gemeente Cochem en ligt in de buurt van de bekende Moezelplaatsen Cochem, Klotten en Muden. Pommern behoort tot de oudste wijndorpen in de Moezelstreek en nog altijd speelt de wijnbouw een belangrijke rol in het plaatsje.


Historie

De geschiedenis van Pommern aan de Moezel gaat in ieder geval terug tot 500 jaar voor Christus, toen de Kelten een nederzetting bouwden op de Martberg. Het Moezeldorp wordt voor het eerst in officiele documenten genoemd in 936 na Christus en door de eeuwen heen, zijn er diverse heersers geweest over Pommern. Zo was de abdij van Himmerod in de dertiende eeuw de grootste landeigenaar in deze plaats, kwam het aan het einde van de 18e eeuw onder Franse heerschappij, en werd het in 1815 toegewezen aan het Koninkrijk Pruisen. Sinds 1946 maakt Pommern aan de Moezel deel uit van de deelstaat Rijnland-Palts.

Bezienswaardigheden in Pommern

Bovenop de Martberg, tussen Pommern en Karden, lag een Keltische nederzetting, die de grootte van een stad had. In deze nederzetting was een tempelcomplex gebouwd, die gewijd was aan de god Lenus Mars. Hieraan heeft de berg ook zijn naam te danken.

Experts zijn jarenlang bezig geweest om overblijfselen uit deze tijd op te graven en bepaalde gedeeltes van het tempelcomplex te reconstrueren. Een bezoek aan het tempelcomplex is het gehele jaar mogelijk en het is dan ook mogelijk om opgegraven items zoals munten, sieraden en wapens te aanschouwen. Ook is het mogelijk om de Lenus-Mars Route tussen Karden en Pommern te wandelen.

Ook het aartsbischoppelijk Burghaus uit 1414, gebouwd in Renaissance-stijl, is zeker het aanschouwen waard. De katholieke parochiekerk St. Stephan bezit een doopvont uit de dertiende eeuw, heeft een unieke vroeggotische toren uit de 15e eeuw en een fraai barok zaalgebouw.

Daarnaast vind je in Pommern vele historische vakwerkhuizen, die zo typisch zijn voor de Moezelvallei.

Activiteiten

In Pommern aan de Moezel vind je diverse leuke wandelroutes, zoals het Buchsbaumwanderpfad, Lenus-Mars-Weg en de Dortebachtal- en Pommerbachtal-wandelroute.

In dit leuke wijndorp vind je ook een aanlegsteiger van de rondvaartboot van de Gebroeders Kolb, waarmee je een boottocht over de Moezel kunt maken.

Winkelen

Grote winkelcentra, zoals je die vindt in Koblenz en Trier, zijn er niet in Pommern. Bij de diverse wijnboeren is het mogelijk om de heerlijke Moezelwijn te proeven en aan te schaffen. Daarnaast heeft het dorp een kleine patisserie en een imbiss. In het nabijgelegen Treis-Karden vind je een supermarkt en drogist. Cochem, waar het leuk winkelen is, ligt op korte rijafstand van Pommern.

Vakantiehuizen en hotels in Pommern aan de Moezel

Op zoek naar een hotel of vakantiehuis in Pommern? In dit leuke wijndorp aan de Moezel zijn diverse accomodaties te vinden, voor ieder type reiziger en verscheidene budgetten.

Camping Pommern

Het is ook mogelijk om in Pommern aan de Moezle te kamperen. Campingplatz Pommern is een gezellige familiecamping die direct aan de zuidkant van de Moezel is gelegen, met veel zon, omgeven door wijnbergen.