Dorpen en Steden

Piesport aan de Moezel

Piesport Moezel

Piesport aan de Moezel is een wijndorp met circa 1900 inwoners dat op de rechteroever tussen Trier en Bernkastel gelegen is. Het wordt omgeven door steile bergen, en dit kolosale rotsmassief wordt ook wel de Moezel – Loreley genoemd.

Piesport is een van de grotere wijnbouwgemeenten aan de Moezel en met 413 hectare aan wijnbouwoppervlakte is dit bekende wijndorp zelfs de grootste wijnbouwgemeente in de Moezelstreek.


Net als bij veel andere dorpen en steden aan de Moezel, gaat de geschiedenis van Piesport terug naar de tijd van de Romeinen en werd deze nederzetting Porto Pigonto genoemd. Hieruit kwam de naam Piesport voort en deze naam werd voor het eerst in 776 in een oorkonde vermeld. In het wijndorp zijn ook diverse vondsten uit de Romeinse tijd gedaan, zoals de oudste en grootste wijnperserijen ten noorden van de Alpen. Deze zijn naderhand gerestaureerd en gelden als iconen van de wijncultuur aan de Moezel.

Piesport en Wijn

De bekendste wijngaard in Piesport is de Goldtröpfchen, die 66 hectare groot is. De Piesporter Goldtröpfchen Moezelwijn geniet wereldwijde bekendheid. Andere wijngaarden in dit dorpje in de Bernkastel – regio zijn onder andere Domherr, Falkenberg, Grafenberg en Günterslay. Ieder jaar worden er in Piesport aan de Moezel ook diverse festiviteiten georganiseerd waarbij de Moezelwijn centraal staat. Ook in de lokale restaurants, strausswirtschaften en bij de wijnboeren kan van de kwalitatief hoogwaardige Moezelwijn worden genoten.

Sportief Piesport

Voor de sportieve vakantieganger heeft Piesport aan de Moezel ook genoeg te bieden. Zo loopt er een wandelpad van 21 kilometer door de Moselloreley met een schitterend panoramisch uitzicht. De beroemde Moselradweg, een favoriete route van veel fietsers, loopt ook langs het wijndorp, terwijl er in de omgeving ook aan andere recreatieve activiteiten gedaan kan worden, waaronder paragliding, kajakken, waterskiën of Nordic walking.

Vakantie in Piesport

Op zoek naar een accomodatie? In Piesport zijn verscheidene Moezelhotels, pensions en vakantiehuizen te vinden, zodat er voor elk budget en type reiziger wel wat te vinden is voor een vakantie in dit dorp aan de Moezel.