Dorpen en Steden

Oberbillig aan de Moezel

Duitsland Luxemburg

Oberbillig aan de Moezel is een fraai wijndorpje in de buurt van Konz. Vanuit deze plaats kun je met een veerpont naar het Luxemburgse Wasserbillig aan de andere Moezeloever varen. Bij dit dorp vloeien de rivieren Saar en Moezel ook samen.

Historie

Oberbillig wordt voor het eerst in officiële documenten genoemd als ‘Billich’ en dateert van 965 jaar na Christus. Alhoewel die naam een Keltische geschiedenis doet vermoeden, is er echter juist een link met het Romeinse tijdperk. Diverse Romeinse vondsten uit die tijd onderschrijven dit ook.


Archeologische vondsten, waarvan sommige in het Pietershaus te vinden zijn, tonen aan dat op de plek van Oberbillig een grote Romeinse nederzetting heeft gestaan. Zo liep er een aquaduct van meer dan een halve kilometer die naar het centrum van de nederzetting leidde.

Door de jaren heen is Oberbillig aan de Moezel altijd nauw verbonden geweest met het tegenovergelegen Wasserbillig in Luxemburg en tot 1816 maakte Oberbillig dan ook deel uit van deze Luxemburgse gemeente. Daar kwam door gemaakte afspraken op het Congres van Wenen tussen het Koninkrijk Pruisen en Nederland verandering in. Oberbillig werd een zelfstandige gemeente in de Landkreis Trier in het Pruisische koninkrijk.

Net als bij zoveel andere gemeenten aan de Moezel veranderde direct na de Tweede Wereldoorlog de status van het dorp. Samen met tachtig andere plaatsen in de districten Saarburg en Trier, maakte Oberbillig deel uit van Saarland. Dit duurde slechts een jaar en vanaf dat moment behoorde deze Moezelplaats tot de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.

Bezienswaardigheden Oberbillig aan de Moezel

Het Pieterhaus is tegenwoordig de thuisbasis van de gemeente Oberbillig, Het historische gebouw stamt uit 1862 en werd destijds gebouwd door kleermaker Peter Dostert. De Kruisweg leidt naar de Rochuskapel, een gepleisterd gebouw uit 1848, waar binnenin een eenvoudig kruis te bewonderen is.

In Oberbillig vind je ook de beroemde veerpont Sankta Maria II, die je vanuit Duitsland naar het tegenovergelegen Wasserbillig in Luxemburg neemt.

Activiteiten

Oberbillig is voor de actieve Moezelliefhebber een prima bestemming! Wandelaars vinden er diverse paden die door wijnbergen, dalen, en natuurgebieden van de Moezel – Saar – regio lopen. Zo zijn onder andere de Kruisweg en het Bos Natuurpad aan te bevelen.

Ook is er vanuit dit wijndorp ook een directe aansluiting op de beroemde wandelroute Moselsteig. Ook voor fietsende vakantiegangers is Oberbillig een goede bestemming. De omgeving heeft een uitstekend netwerk van goed onderhouden fietspaden en wegen om de Duits-Luxemburgische omgeving te verkennen.

Deze plek kent niet alleen een mooie verscheidenheid aan flora en fauna, maar ook rijke visgronden. Hengelaars zullen het hier dan ook zeker naar hun zin hebben. Vergeet echter niet dat je een vergunning nodig hebt om te vissen! Vanwege de unieke ligging aan de Moezel en Saar is een tocht met een kano zeker ook aan te bevelen. Vanaf het water krijg je een andere en imposante indruk van de omgeving.

Daarnaast is Oberbillig ook een prima uitvalsbasis voor tripjes met de auto of motor naar andere Moezelplaatsen zoals Konz met het interessante Roscheider Hof Museum, Trier en Igel. Ook behoren uitstapjes naar het Groothertogdom Luxemburg (Echternach, Clervauch, Stad Luxemburg) tot de mogelijkheden.

Winkels

In Oberbillig aan de Moezel vind je geen grote winkelgebieden of winkelcentra, zoals bijvoorbeeld in Koblenz, maar in het dorp vind je wel diverse supermarkten, banken en filialen van fastfoodketens. Diverse wijnboeren uit het dorp laten je graag hun heerlijke Moezelwijnen proeven en uiteraard zijn deze ook aan te schaffen. Vanuit deze plaats is Trier ook goed te bereiken en in deze historische Moezelstad is het ook fijn winkelen.

Vakantiehuizen en hotels in Oberbillig aan de Moezel

In Oberbillig aan de Duits-Luxemburgse grens vind je een aantal leuke accommodaties, waar je zowel voor een weekend of midweek, als voor een lange vakantie aan de Moezel kunt verblijven.