Dorpen en Steden

Neef aan de Moezel

Neef Moezel Kerk

Het pittoreske wijndorp Neef aan de Moezel is gelegen aan de rechteroever, in de buurt van Bullay en tegenover Sankt Aldegund en Bremm. Dit langgerekte plaatsje kenmerkt zich door fraaie natuur en de mooie wijngaarden Petersberg, Frauenberg en Rosenberg.

Neef maakt onderdeel uit van de regio Calmont, en diverse wandelpaden en fietspaden zijn verbonden met dit Moezeldorp, wat het een perfecte uitvalsbasis maakt voor de actieve vakantieganger. Ook is het een prima startpunt voor uitstapjes naar bekende Moezelsteden zoals Cochem, Trier en Koblenz, maar de Eifel en Hunsruck liggen vanuit Neef aan de Moezel ook op mooie rijafstand.


Historie Neef

Er zijn op de plek waar Neef gelegen is, sporen gevonden die duiden op een nederzetting rond 4000 jaar voor Christus. Het dorp werd in 1049 voor het eerst in een oorkonde genoemd als vicus ‘Navis iuxta fluvium Moselanum’. In de loop der eeuwen heeft Neef aan de Moezel onder het gezag gestaan van diverse heersers, van het Graafschap Sponheim tot aan de Fransen. Sinds 1946 hoort Neef bij de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.

Bezienswaardigheden Neef aan de Moezel

Een van de meest opmerkelijke historische bezienswaardigheden in Neef is de ruine van de Klosterstuben. Het zijn de overblijfselen van een kloosterkerk, die tegenover Bremm en Eller aan de Moezel ligt. De kerk met binnenplaats en kapel, werd gebouwd door Egegolf, een rijke maar ook vrome man.

De kapel op de Petersberg is zeer zeker ook een bezoek waard. Het koor van de Peterskapel stamt uit de 13e eeuw, terwijl de rest van het gebouw in de 16e en 17e eeuw is gebouwd. Naast de kapel ligt de hoogst gelegen begraafplaats aan de Moezel, die vanwege de schoonheid in het recente verleden ook Duitse prijzen heeft gewonnen. Het uitkijkpunt ‘Zum Eulenkopfchen’ biedt een prachtig uitzicht over een van de lussen van de Moezel en bij helder weer kun je Moezelplaatsen als Bremm, Zell en Ediger-Eller goed te zien.

In Neef aan de Moezel vind je vele historische vakwerkhuizen en met name het Burghaus verdient een bijzondere vermelding. Deze voormalige waterburcht werd in de dertiende eeuw gebouwd en is de geboorteplaats van Johann von Metzenhausen, een Trierse vorst de regeerde van 1531 tot en met 1540. Ondanks enige aanpassingen aan het gebouw, geeft het nog een goede indruk hoe het Burghaus er destijds uitzag.

Andere interessante bezienswaardigheden in Neef zijn onder andere het Kachel- en poppenmuseum, de Moezelsluis en de Sankt Matthiaskirche.

Activiteiten Neef

Neef aan de Moezel is een prima plek voor fietsers en wandelaars, aangezien diverse fiets- en wandelpaden met dit pittoreske Moezeldorp verbonden zijn. Zo bevindt zich bij Neef de Cultuur rondweg Calmont – Kloster Stuben – Petersberg, verdient het de aanbeveling om de Petersberg te beklimmen, terwijl Bremm tegenover Neef ligt en daar kan de steilste wijnberg van Europa, de Bremmer Calmont worden beklommen.

Winkelen Neef

In Neef vind je een aantal winkels waar je levensmiddelen kunt aanschaffen. Daarnaast kun je bij de diverse wijnboeren heerlijke Moezelwijn van de wijngaarden Petersberg, Frauenberg of Rosenberg kopen.

Hotels, Pensions en Vakantiehuizen Neef

In Neef vind je geen hotels, maar er zijn wel diverse goede mogelijkheden als je op zoek bent naar een appartement, vakantiehuis of pension in Neef aan de Moezel. In de nabijheid van Neef zijn er wel hotels te vinden, zoals in Bullay, Zell, Bremm, Alf en Cochem.