Dorpen en Steden

Müden aan de Moezel

Burg Eltz Moezel

Müden aan de Moezel is een erkende toeristische bestemming in een schilderachtig wijnlandschap aan de zonnige kant van de Moezelvallei.

Ten noorden van Müden ligt de Eifel, terwijl de Hunsrück ook in de onmiddellijke nabijheid van dit Moezeldorp ligt. Müden is een uitstekende uitvalsbasis voor tripjes aan de Moezel. Zo liggen de dorpen en steden Cochem, Klotten met het beroemde wildpark, Moselkern, Burgen en het kuuroord Brodenbach aan de Moezel in de buurt van Müden.


Historie Müden aan de Moezel

Door de vondst van tal van voorwerpen uit de tijd van de Romeinen, gaat men ervan uit dat Müden een Keltische en Romeinse nederzetting is geweest. Müden wordt voor het eerst in een oorkonde genoemd in het jaar 585 na Christus. Net als vele andere dorpen en steden aan de Moezel heeft Müden onder diverse heerschappij gestaan. Door de jaren heen waren de Fransen en Pruisen de baas in dit wijndorp. Direct na de Tweede Wereldoorlog behoorde Müden tot Frans bezettingsgebied en vanaf 1946 behoort het tot de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.

Bezienswaardigheden

In Müden aan de Moezel zijn veel fraaie vakwerkhuizen met indrukwekkende gravures uit de middeleeuwen te zien. De St. Stephanus Parochiekerk verdient zeker ook een bezoekje. Dit historische gebouw met metersdikke muren stamt voor een gedeelte uit de eerste helft van de twaalfde eeuw en het interieur van deze kerk aan de Moezel is rijk versierd met fraaie beelden, glas-in-lood, een houten koor, doopstenen en altaren. De St. Stephanus Parochiekerk heeft een eeuwenoude kerktoren met rhombisch dak, waarvan de oorsprong een Romeinse wachttoren zou kunnen zijn.

Tot de trots van Müden behoort ook Görres Haus, het huis aan de hoofdstraat uit 1722, waar de grote geleerde en schrijver Joseph Görres leefde. In het huis daarnaast leefde overigens de anatomist en fysioloog Johannes Müller. Een andere interessante bezienswaardigheid in Müden is de schorsmolen uit de zeventiende eeuw. Een schorsmolen werd vroeger gebruikt om eikenschors fijn te malen tussen de molenstenen. Van deze schors werd zogenaamde run gemaakt door er water aan toe te voegen en deze run bevatte looizuur, dat dan weer gebruikt werd voor het looien van leer.

In de nabijheid van Müden aan de Moezel ligt ook Burg Eltz, dat over het algemeen wordt beschouwd als een van de mooiste kastelen van Duitsland. Deze burcht is een complex bouwwerk, hetgeen Burg Eltz ook een mysterieuze uitstraling geeft.

Activiteiten in Müden

Voor de actieve vakantieganger is er in Müden aan de Moezel ook genoeg te doen. Zo loopt de beroemde Moselradweg langs het dorp, terwijl er ook in de omgeving gewandeld kan worden. Het beukenbomenwandelpad verdient hierbij speciale aandacht. In het gebied Karden – Müden ligt het grootste beukenbomengebied ten noorden van de Alpen. De wandelroute is ongeveer 4 kilometer lang en goed schoeisel wordt aanbevolen.

Winkelen

In Müden zijn kleine winkels te vinden, waaronder een bakkerij en een kapper. Voor automobilisten is er ook een tankstation in dit dorpje aan de Moezel.

Reizen naar Müden aan de Moezel

Müden is met de auto goed te bereiken, via de autobahn ben je vanuit Nederland in een paar uur aan de Moezel. Müden is daarnaast ook met de trein en bus goed bereikbaar.

Pensions, vakantiehuizen en hotels in Müden

In Müden aan de Moezel vind je diverse pensions, vakantiewoningen en hotels, voor elk budget en voor iedere type reiziger. Of je nu naar Müden gaat voor een weekend, midweek of een langere vakantie, er is altijd wel een geschikte accommodatie te vinden!