Dorpen en Steden

Longuich aan de Moezel

Moezel Wijngaard

Longuich is een fraai en historisch wijndorp aan de rechteroever van de Moezel, in de nabijheid van de bekende plaatsen Schweich, Mehring en Trier. Het bestaat uit twee gedeeltes: Longuich aan de rechterkant van de Moezel, terwijl het Kirsch-district aan de linkeroever ligt.

Het is een onder andere een geliefde plek voor mensen die van wandelingen houden, terwijl het ook een prima uitvalsbasis is voor tripjes naar onder andere Trier en Luxemburg.


Historie

Uit diverse vondsten en opgravingen blijkt dat Longuich aan de Moezel al minimaal sinds de tijd van de Romeinen bewoond is. De naam van de plaats is afgeleid van het Romeinse Longus Vicus, hetgeen lange wijk of lang dorp betekent. Na de heerschappij van de Romeinen wordt dit wijndorp meer dan 1200 jaar bestuurd door de Trierer abdij van St. Maximin. De plaats werd in 633 na Christus voor het eerst in officiële documenten genoemd.

Tot het einde woonden er ook verscheidene adellijke- en ridderfamilies in deze plaats, het oude kasteel van Longuich is bijvoorbeeld nog een voorbeeld van deze tijd. Deze families bezaten diverse landgoederen en boerderijen. In de 18e eeuw kreeg de St. Maximin abdij veel adellijke rechten in haar bezit en dat leidde tot herbouw of nieuwbouw van diverse gebouwen. Hierdoor hebben diverse bouwwerken in Longuich aan de Moezel een barok karakter.

Nadat het na de Franse overheersing op het congres van Wenen werd toegewezen aan Pruisen en tot 1945 deel uitmaakt van de Rijnlandprovincie, is Longuich sinds 1946 onderdeel van de deelstaat Rijnland-Palts.

Bezienswaardigheden Longuich aan de Moezel

Longuich heeft voor liefhebbers van historische Moezel – bezienswaardigheden behoorlijk wat te bieden.

De bekendste bezienswaardigheid in Longuich aan de Moezel is de Villa Urbana, ook wel bekend als de Romeinse Villa. Dit is een deels opgegraven en opnieuw gebouwd badcomplex, dat onderdeel uitmaakte van een complex aan gebouwen van meer dan 28 meter breed en over 100 meter lang. De diverse kamers van dit grote complex herbergden onder andere een warm bad, zweetbad, koud bad en vuurkamer. Sommige restanten van de baden zijn bijna volledig bewaard gebleven. Daarnaast kun je in de Villa Urbana ook mozaiek van glas, geschilderde muren en verwarmingssystemen zien.

De St. Laurentiuskerk stamt uit het einde van de achttiende eeuw, maar werd gebouwd op de plek waar voorheen een andere kerk stond. Onder andere de toren van de St. Laurentiuskerk behoorde toe aan de voorganger van deze kerk. Veel uit het einde van de achttiende eeuw is bewaard gebleven, waaronder de communiebank, kerkbanken, de preekstoel en het doopvont.

St. Maximiner Hof is de voormalige binnenplaats van de St. Maximin abdij en stamt uit 1714. Het hof is een langgerekt kloosterhof met een aantal panden. De historie van het oude kasteel van Longuich, een versterkt huis, gaat minimaal terug tot 1360 en is door de eeuwen heen verbouwd, aangebouwd en gerenoveerd. Tegenwoordig worden er in de kelder en ridderzaal evenementen georganiseerd.

De St. Sebastiankerk (1781) staat in Kirsch en werd net als de St. Laurentiuskerk op de plek van een andere kerk gebouwd. In het interieur van het gebouw in laatbarokke stijl vind je diverse schilderijen die het zeker waard zijn te aanschouwen.

Activiteiten

Sportieve vakantiegangers komen in Longuich aan de Moezel zeker ook aan hun trekken. In de omgeving vind je diverse wandelpaden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om naar de Romeinse Villa Urbana te wandelen. De Moselradweg, het bekende fietspad langs de Moezel, loopt ook langs het dorp. Daarnaast is het ook mogelijk om diverse watersporten te beoefenen.

Winkels

In Longuich vind je diverse zaken waar je levensmiddelen kunt kopen, waaronder een bakkerij en een supermarkt. Daarnaast zijn er diverse wijnboeren en wijnhandelaren waar je de heerlijke Moezelwijn kunt proeven en aanschaffen. De regio rond Longuich aan de Moezel staat bekend om de hoge kwaliteit Moezelwijn. De stad Trier met het historische centrum met diverse winkelstraten, boetieks en warenhuizen is een populair uitstapje vanuit Longuich.

Hotels en vakantiehuizen in Longuich aan de Moezel

Of je nu voor je rust naar de Moezelregio komt, of juist als actieve vakantieganger, in Longuich aan de Moezel is zeker een goed hotel of vakantiehuis te vinden. Er zijn verscheidene accommodaties voor diverse reisbudgetten.