Dorpen en Steden

Leiwen aan de Moezel

Leiwen Trittenheim aan de Moezel

Leiwen aan de Moezel is een fraai en geliefd wijndorp, gelegen aan een lus van de rivier tussen Trier en Bernkastel-Kues. Leiwen, een landelijk erkend toeristenoord, is een prima bestemming voor wijnliefhebbers, vakantiegangers die rust willen of actieve toeristen.

Daarnaast is Leiwen aan de Moezel ook een goede uitvalsbasis voor uitstapjes naar andere steden en dorpen aan de Moezel, zoals Trier, Bernkastel, Traben-Trarbach en Cochem.


Dit Moezeldorp ontleent haar faam met name vanwege de wijnbouw. In Leiwen ligt ruim 273 hectare aan wijngaarden, de Leiwener Laurentiuslay, Sankt Michael en Leiwener Klostergarten, en de wijnboeren produceren met name Moezelwijn die wordt gemaakt van de Riesling-druif. Leiwen is ook gelegen aan de bekende en populaire Romeinse Wijnroute.

Historie

Net als veel andere dorpen aan de Moezel, gaat de geschiedenis van Leiwen terug naar de Romeinse tijd. Er gaat een verhaal dat keizer Augustus voor zijn vrouw Livia een villa zou hebben laten bouwen op een heuvel boven Leiwen aan de Moezel.

Leiwen wordt voor het eerst in een oorkonde van Karel de Grote vermeld in het jaar 802 na Christus. De naam van het dorp aan de Moezel was destijds nog Lyve or Lyue, verwijzend naar het Latijnse woord voor stijlheid. Een andere mogelijkheid is dat de naam verwijst naar de gemalin van keizer Augustus.

Bezienswaardigheden Leiwen aan de Moezel

In Leiwen vind je in de smalle straten fraaie en goed onderhouden vakwerkhuizen. Blikvanger in deze wijnplaats is de St. Stefan parochiekerk. Dit religieuze gebouw heeft een laatgotisch koor en een interieur in rococo-stijl. Het schip en de twee torens stammen uit de 18e eeuw, terwijl de Euchariuskapel uit 1656 komt.

De Kurtrierer Hof stamt uit de vroege 17e eeuw en was de woning van de vertegenwoordiger van de aartsbisschop van Trier. De joodse begraafplaats is de begraafplaats van de voormalige joodse gemeenschap in Leiwen en Klüsserath, die slachtoffer werd van het nazi-regime. De kapel op de Josefberg herdenkt alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

In Skulpturenpark Bohnengarten kun je genieten van de diverse kunstzinnige creaties van staal, hout en steen en de natuurlijk omgeving.

Activiteiten

Ook voor de sportieve en actieve vakantieganger is Leiwen een prima bestemming. Sinds 2014 loopt de beroemde wandelroute Moselsteig door het dorp. Daarnaast vind je in en rond Leiwen meer dan 100 kilometer aan geprepareerde en gemarkeerde wandelroutes, waaronder het Weinlehrpfad, Fünfseenblick, Zummethöhe en Stefan Andres Wanderweg. Ook verzorgen lokale bewoners wandelingen, waarbij je meegenomen wordt op een fraaie route en je meer te weten komt over de geschiedenis van Leiwen.

Voor fietsers, op zowel standaardfietsen, racefietsen en mountainbikes, zijn er diverse prachtige fietsroutes in de omgeving te vinden. Bovendien loopt de Moselradweg ook langs Leiwen.

Hengelsportliefhebbers kunnen een vergunning om te vissen halen bij Albert Ostermeier of Heinz Spieles. Deze vergunning geldt dan voor het stuk tussen Detzem en Wintrich en kost 4,50 Euro per dag of 12,50 Euro per week.

Winkelen

In Leiwen aan de Moezel vind je met name de kleine middenstand. Uiteraard kun je bij lokale wijnboeren de heerlijke Moezelwijn uit Leiwen proeven. Deze wijnen hebben door de jaren heen al diverse prijzen gewonnen.

Reizen naar Leiwen aan de Moezel

Leiwen is prima met de auto te bereiken. Via de Nederlandse of Belgische snelwegen en de autobahn ben je in een paar uur aan de Moezel. Daarnaast kent Leiwen ook goede busverbindingen.

Pensions, vakantiehuizen en hotels in Leiwen

In Leiwen aan de Moezel vind je diverse pensions, vakantiehuizen, pensions en hotels, er is voor ieder type toerist en voor elk budget, klein of groot, wel wat te vinden! Of je nu naar Leiwen gaat voor een lange vakantie, een midweek of een weekend, er is altijd wel een geschikte accommodatie te vinden!

Vakantiepark Landal Sonnenberg

Daarnaast vind je in Leiwen op mooie heuvel midden tussen de wijngaarden en bossen Landal Sonnenberg, een fraai vakantiepark met bungalows, appartementen en stacaravans, waar ook veel te beleven is voor jonge en oudere kinderen, waaronder een midgetgolfbaan, bowlingbaan, speelparadijs, zwembad en klimwand. De volwassenen kunnen onder andere genieten van wijnproeverijen, wellness of sportieve activiteiten.