Dorpen en Steden

Konz aan de Moezel en Saar

Roscheider Hof Openluchtmuseum

Konz is een historisch stadje ten zuid-westen van Trier, waar de rivieren de Moezel en Saar samenkomen. Deze groeiende Moezelplaats is met name bekend vanwege het openluchtmuseum Roscheider Hof.

Historie van Konz

Konz is voortgekomen uit de Romeinse plaats Contionacum, een nederzetting bij een stenen brug die de rivier de Saar overspande. Ook had de Romeinse keizer Valentinian hier zijn zomerresidentie. De overblijfselen van deze keizerlijke villa zijn nog altijd te bezichtigen naar de St. Nikolauskerk te bezichtigen.


Door de gunstige ligging van Konz ontwikkelde deze stad aan de Moezel zich aan het einde van de negentiende eeuw tot spoorknooppunt, de spoorlijnen vanuit Thionville, Luxemburg en het Saardal sloten in Konz aan op de spoorlijn naar Trier.

Vanaf 1959 bezit Konz aan de Moezel stadsrechten.

Konz – Bezienswaardigheden

De beroemdste bezienswaardigheid van Konz is openluchtmuseum Roscheider Hof, een museum van 22 hectare groot, waar je de landelijke cultuurgeschiedenis van het noordwestelijk deel van Rheinland-Pfalz en het Duits-Luxemburgs-Lotharingse drielandengebied leert kennen. Zo vind je in Roscheider Hof onder andere een replica van een Moezeldorpje, een dorp uit de Hunsruck, diverse thematische tuinen, tentoonstellingen, een bos- en houtmuseum en een oliemolen.

Daarnaast kun je ook de ruine van de keizerlijke villa bekijken, of in de wijk Karthaus het klooster Karthaus bekijken, een fraai historisch gebouw met een barokke gevel met rood zandsteen, dat je aan een kasteel doet denken.

Winkelen in Konz aan de Moezel

In het historische centrum van Konz vind je diverse winkeltjes, waar je onder andere souvenirs en plaatselijke specialiteiten kunt aanschaffen. Daarnaast kun je bij diverse wijnboeren heerlijke Moezelwijn proeven en kopen. Als je meer interesse hebt in uitgebreid shop-plezier, dan verdient het de aanbeveling om te gaan winkelen in Trier. Deze Moezelstad ligt op slechts acht kilometer van Konz.

Actief in Konz

Konz aan de Moezel wordt ook wel een paradijs voor de actieve toerist genoemd. Vanwege de gunstige ligging is Konz een perfecte uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten in de regio. Daarnaast kun je er ook roeien, zweefvliegen, fitnessen, paardrijden, genieten van een wellness, een boottocht over de Moezel maken of deelnemen aan wijnproeverijen.

Reizen naar Konz aan Moezel en Saar

Konz aan de Moezel en Saar is met de auto goed te bereiken, via de Autobahn ben je vanuit Nederland in een paar uur aan de Moezel. Konz is daarnaast ook met de trein en bus zeer goed bereikbaar.

Hotels in Konz

In Konz aan de Moezel is er voor ieder budget en ieder type vakantieganger wel een goed hotel, vakantiehuis of pension te vinden.