Dorpen en Steden

Koblenz aan Moezel en Rijn

Deutsche Eck Koblenz Moezel

Koblenz is een van de bekendste steden aan de Moezel en Rijn, met name beroemd vanwege de Deutsche Eck, de plek waar de Moezel eindigt en in de Rijn stroomt.

Maar deze Moezelstad heeft nog veel meer te bieden dan de Deutsche Eck, Koblenz is door de unieke ligging aan zowel de Moezel als de Rijn het episch centrum voor de wijn, omgeven door prachtige heuvels en historische gebouwen en daarnaast ook een fijne stad om te shoppen en te genieten van lokale gerechten en heerlijke wijnen.


Het is een van de meest geliefde bestemmingen in de Moezelstreek, niet alleen voor een vakantie aan de Moezel, maar vanwege de geringe rijafstand vanuit Nederland of Belgie, is het ook een populair reisdoel voor een weekendje weg.

Historie Koblenz

De historie van Koblenz aan de Moezel gaat meer dan 2000 jaar terug en daarmee is het een van de oudste steden van Duitsland. De naam van deze Moezelstad verwijst naar de ligging van Koblenz. De Romeinen noemden de nederzetting twee millennia geleden namelijk Confluentes, hetgeen ‘samenvloeiing’ betekent.

Koblenz kent een roerige geschiedenis, waarbij men het middelpunt was van diverse conflicten en oorlogen. De stad aan Rijn en Moezel werd door de eeuwen heen onder andere bezet door de Romeinen, Franken en Pruisen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Koblenz door middel van een luchtaanval gebombardeerd en daardoor werd bijna 90% van de stad verwoest. Na de oorlog heeft men hard gewerkt om het historische centrum van Koblenz te herstellen en monumenten in hun oorspronkelijke staat terug te brengen, maar een gedeelte van de historische binnenstad bleek door het bombardement definitief verloren.

Deutsches Eck in Koblenz

Bij Koblenz eindigt de Moezel en stroomt in de Rijn. Dit beroemde punt, de Deutsches Eck maakt Koblenz tot een trekpleister van toeristen uit de hele wereld. De vesting Ehrenbreitstein, oude vestingmuren, burchttorens, kastelen en patriershuizen zijn de overblijfselen uit een bewogen verleden. Dit verleden met als middelpunt de Moezel- en Rijnwijnen is vandaag de dag nog steeds actueel, Koblenz is een centrum van de wijnhandel. De nauwe straten , romantische stegen en mooie pleinen met hun fraaie fonteinen nodigen uit om de stad te verkennen. Terrassen en restaurants zijn er naast wijnlokalen in overvloed om te kunnen genieten van de uitstekende lokale wijnen. Koblenz als winkelstad heeft ook het nodige te bieden.

Koblenz bezienswaardigheden

Koblenz is een veelzijdige stad, die een breed scala aan bezienswaardigheden biedt.

De eerdergenoemde Deutsche Eck is een must tijdens je trip naar Moezelstad Koblenz, de plek waar “Vadertje Rijn, Moedertje Moezel ontmoet”, zoals de Duitsers zeggen. Naast het samenvloeien van de Rijn en Moezel op deze wereldberoemde plek, kun je ook het Keizer Wilhelm-monument op deze plek bezoeken. Deze keizer woonde ook een deel van zijn leven in Koblenz.

Vesting Ehrenbreitstein behoort tot de drie grootste historische vestigingen in Europa en op een hoogte van 118 meter heb je een schitterend uitzicht op de Deutsche Eck en de stad Koblenz. Sinds de Bundesgartenschau van 2011 in Koblenz, is het ook mogelijk om vestiging Ehrenbreitstein met een kabelbaan over de Rijn te bereiken. Het uitzicht tijdens deze 850 meter lange tocht met een gondel met een glazen bodem is spectaculair. Het is mogelijk om alleen een ticket voor de kabelbaan te bestellen of een combi-ticket die ook toegang geeft tot Ehrenbreitstein.

Aan de voet van vestiging Ehrenbreitstein vind je het Mutter-Beethoven-Haus, het huis waar de moeder van Ludwig van Beethoven werd geboren en dit gebouw is nu een museum over het leven van de componist in Koblenz.

Tot de andere bezienswaardigheden in Koblenz, die zeker een bezoek waard zijn, behoren de Florins Kirche en de St. Kastor Kirche, Fort Asterstein, Lieffrau Kirche, de Rijnpromenades, de mooie pleinen in de binnenstad van Koblenz, de Schangelbrunnen bij het raadhuis, het Deutschherrenhaus en het Kurfurstliches Schloss.

Musea in Koblenz

In vestiging Ehrenbreitstein is het Koblenz Landesmuseum gevestigd, dat een overzicht geeft van de gescheidenis van Koblenz en ook allerlei technische objecten tentoonstelt. Aan de voet van Ehrenbreitstein vind je het eerder genoemde Mutter-Beethoven-Haus.

In het Ludwig Museum vind je met name moderne Franse en Duitse kunst, terwijl Das Romanticum en Das Rhein Museum laten zien hoe het leven in het Rijngebied tijdens vroeger tijden was. Het DB Museum Koblenz is een spoorwegmuseum waar je ongeveer 40 historische lokomotieven en 50 rijtuigen kunt zien.

Winkelen in Koblenz

Bezoekers die tijdens hun trip naar Koblenz willen shoppen, kunnen zich uitleven in de binnenstad, waar je zowel de grote warenhuizen tegenkomt, als ook kleine winkeltjes en specialistische shops. Daarnaast kent deze Moezelstad ook twee grote winkelcentra: Forum Mittelrhein en Lohr Center.

Forum Mittelrhein is op de Zentralplatz in Koblenz gevestigd en heeft ongeveer 80 shops en restaurants, terwijl er in het Lohr Center in de Hohenfelderstrasse ongeveer 130 winkels met een divers aanbod te vinden zijn.

Eten en drinken in Koblenz

Met name in de oude binnenstad van Koblenz kun je heerlijk eten en drinken. Bij goed weer kun je op diverse terrasjes zitten, of iets drinken in een van de Biergartens of wijnlokalen. Het zondagontbijt bij Cafe Extrablatt is zeer bekend in Koblenz, kun je Duitse tapas eten en speciale koffie drinken bij Cafe Miljoo en verdient Restaurant Einstein zeker ook een aanbeveling.

Koblenz Wandelingen

Via het Toerisme-centrum van de stad Koblenz kunnen er diverse wandelingen en rondleidingen door deze Rijn- en Moezelstad geboekt worden. Zo zijn er onder andere rondleidingen over wijnbouw, de diverse kastelen en vestigingen en is er ook een wandeling door Koblenz bij nacht mogelijk.

Reizen naar Koblenz

Koblenz is vanuit Nederland en Belgie met de auto goed bereikbaar en ben je binnen een paar uur in deze historische Duitse stad. Ook heeft Koblenz een goede treinverbinding en zijn er al retour-tickets te verkrijgen voor ongeveer 60 euro per persoon.

Vakantiehuizen en Hotels in Koblenz

Of je nu een groot of klein budget hebt, liever houdt van een groot hotel of liever een boetiekhotelletje of jeugdherberg, voor ieder budget en ieder type reiziger zijn er wel goede hotels te vinden in Koblenz aan de Moezel.

Verblijf je toch liever in een vakantiehuis in Koblenz? Ook dat is geen probleem! In deze beroemde Duitse stad zijn diverse vakantiehuizen, appartementen en vakantiewoningen te vinden.