Dorpen en Steden

Klotten aan de Moezel

Klotten aan de Moezel

Klotten aan de Moezel is een fraai wijndorp in de buurt van Cochem, met veel romantische steegjes en doorgangen. De plaats wordt omgeven door steile leisteenhellingen en wijngaarden.

Historie

Overblijfselen en opgravingen tonen aan dat de geschiedenis van Klotten minimaal teruggaat naar de tijd van de Kelten. Romeinen en Franken hebben ook nederzettingen op deze plek gehad.


In vroeger tijden stond Klotten bekend als Clotariensis en Clodena, maar deze namen zijn nooit in officiële documenten vermeld. De eerste vermelding van het dorp vond plaats in 888 jaar na Christus, waarbij Klotten ‘Cloduna’ werd genoemd.

Richeza, een Poolse koningin, woonde van ongeveer 1040 tot 1049 in Klotten, samen met haar drie kinderen. Ze liet in Klotten aan de Moezel een woontoren en een kapel bouwen. Kurtrier had de heerschappij over Klotten aan de Moezel, totdat de Franse troepen in 1794 de Moezelvallei binnenvielen. In 1815 werd Klotten op het Congres van Wenen toegewezen aan het Koninkrijk Pruisen. Vanaf 1946 maakt het leuke plaatsje deel uit van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts.

Bezienswaardigheden Klotten aan de Moezel

Burg Coraidelstein, dat ook wel bekend staat als Kasteel of Burcht Klotten, is een ruïne die boven Klotten uittorent. Dit historische bouwwerk is door de eeuwen heen door de adel, consul en kunstenaars bewoond.

De katholieke parochiekerk van St. Maximin met begraafplaats stamt uit de twaalfde eeuw en is onder andere in de zestiende eeuw diverse keren verbouwd. Het heilige gebouw heeft onder andere Romaanse en laatgothische elementen. In de St. Maximimkerk vind je ook een relikwie van koningin Richeza. In het dorp en rondom Klotten vind je ook diverse kapellen, bijvoorbeeld bij Am Mühlenberg, Hauptstrasse, Obere Kirchstrasse en Kavelocherhof.

Wild- en Freizeitpark Klotten is een uitstekende bestemming voor zowel kinderen als volwassen voor een dagtrip aan de Moezel. Het bestaat uit een recreatiepark met diverse attracties, waaronder een wildwaterbaan, een speeltuin en een wildpark.

Activiteiten

Klotten aan de Moezel is een geliefde bestemming voor actieve vakantiegangers. Rondom het dorp zijn acht wandelingen te vinden, waarbij sommige wandelroutes ook gebruik maken van de veerpunt bij Klotten. Een bijzondere vermelding verdient de Klottener Dortebachtal wandelroute. Dit is een wandeling door het oudste natuurgebied aan de Moezel en als je de borden met het hagedis-logo volgt, dan zie je een werkelijk prachtige en afwisselende flora en fauna, een waterval en vanaf het Kasteschkopp uitkijkpunt heb je een fraai uitzicht over de Moezelvallei. De route neemt ongeveer twee uur in beslag. Zowel de bekende wandelroute Moselsteig als de fietsroute Moselradweg lopen direct langs Klotten aan de Moezel.

Liefhebbers van watersporten, zoals kano en vissen, kunnen ook goed in Klotten terecht.

Winkels

In Klotten zijn geen grote winkelgebieden te vinden zoals in steden als Koblenz en Trier, maar in het dorp vind je wel een aantal kleine winkels, zoals een bakkerij. Daarnaast zijn er diverse wijnboeren, die je graag over hun Moezelwijn vertellen en je de lekkere wijn laten proeven. Cochem ligt op korte rijafstand van Klotten aan de Moezel en in deze populaire plaats is het fijn winkelen.

Vakantiehuizen en hotels in Klotten aan de Moezel

Vanwege de goede ligging, romantische straatjes en de fraaie natuur is Klotten een populaire plek om te verblijven. In het Moezeldorp zijn voor diverse type reizigers leuke accommodaties te vinden, voor zowel kleine als grote reisbudgetten.