Dorpen en Steden

Ensch aan de Moezel

Moezel Wijngaard

Ensch aan de Moezel is een fraai wijndorp dat aan de Romische Weinstraße ligt, ingeklemd tussen mooie wijnbergen en indrukwekkende bossen.

Dit rustige wijndorp is ook een prima uitvalsbasis voor tripjes aan de Moezel, naar onder andere Bernkastel-Kues, Trier en Luxemburg.              


Historie

Ensch wordt voor het eerst in documenten genoemd in het jaar 893 als ‘Ancun’. In de loop van de tijd is de naam Ancun verandert naar Enciche, Einsce, Ensce, en Ensche naar Ensch.

De geschiedenis van Ensch gaat zeker terug naar de tijd van de Romeinen, bij opgravingen zijn onder andere de overblijfselen van een Romeinse villa gevonden.

Bezienswaardigheden in Ensch

De Sankt Martin Kerk is een klassieke kerk, gebouwd in 1839 en veel uit die tijd is bewaard gebleven. De glas-in-lood ramen uit het begin van de twintigste eeuw zijn ook fraai. Het Martinkreuz op de Martinberg is vier meter hoog en gemaakt van rood zandsteen. Vanaf dit punt heb je een fraai panorama over Ensch aan de Moezel en de Moezelvallei.

Het Heimatmuseum in Ensch, dat gevestigd is in een historisch gebouw, vertelt over het dagelijks leven aan de Moezel in vroeger tijden. Ook zijn er interessante voorwerpen over de wijnbouw in de Moezelstreek te aanschouwen en worden er oude technieken getoond, zoals het bottelen van Moezelwijn. Het Heimatmuseum in Ensch aan de Moezel is op zondag geopend van 10:30 uur tot 11:30 uur.

De Sauerbrunnen is een goed rustpunt tijdens een van de wandelingen in Ensch. Deze bron vormt ook het middelpunt van een oud gebruik in dit Moezeldorp, waarbij de jonge mannelijke inwoners tijdens Pinksteren, waarbij er Moezelwijn wordt gedronken en er ‘gejaagd’ wordt op eieren.

De exacte leeftijd van het Pauliner Hofgut is onduidelijk, maar dit historische gebouw is zeker een aantal eeuwen oud.

Activiteiten in Ensch

De sportieve Moezelliefhebbers kunnen in Ensch aan de Moezel terecht op het golfterrein. Wandelaars kunnen terecht op 9 wandelroutes, waaronder het Weinlehrpfad, Vogelschutzlehrpfad en Waldlehrpfad. Daarnaast heeft Ensch ook nog een voetbal- en beachvolleyballveld.

Winkelen

In Ensch aan de Moezel vind je geen warenhuizen of winkelcentra, zoals je die wel hebt in het nabijgelegen Trier. Je kunt er echter wel dagelijkse benodigheden kopen en bij diverse wijnboeren kun je ook de heerlijke Moezelwijn aanschaffen.

Vakantiehuizen en Hotels in Ensch aan de Moezel

Op zoek naar een hotel of vakantiehuis in Ensch? In dit leuke wijndorp aan de Moezel zijn diverse accomodaties te vinden, voor ieder type reiziger en verscheidene budgetten.