Dorpen en Steden

Ellenz-Poltersdorf aan de Moezel

Beilstein aan de Moezel

Ellenz-Poltersdorf aan de Moezel is een dorp in de buurt van Cochem, waar wijnbouw en toerisme een belangrijke rol spelen. Het plaatsje bestaat uit twee afzonderlijke gedeeltes, Ellenz en Poltersdorf.

Direct tegenover Ellenz-Poltersdorf aan de Moezel ligt het romantische Moezeldorp Beilstein. Een kabelveerboot verbindt de beide plaatsen met elkaar.


Historie

Op de plaats waar het wijndorp zich nu bevindt, zijn er overblijfselen gevonden uit de tijd van de Kelten. Opgravingen hebben aangetoond dat ook de Romeinen en Franken hier nederzettingen hebben gebouwd. Er is enige discussie over wanneer Ellenz-Poltersdorf voor het eerst in officiele documenten wordt genoemd, sommige historici menen dat dit 814 na Christus is en dat de genoemde plaats Elendesam eigenlijk Ellenz is. Het is echter zeker dat Ellenz in 1100 voor het eerst in documenten wordt genoteerd en voor Poltersdorf is dit het jaar 1178 na Christus.

Ellenz-Poltersdorf heeft door de jaren heen diverse heersers gehad, waaronder Reichsvogtei Ellenz-Poltersdorf, de Heren van Braunshorn, de aartsbischop en Keurvorst van Trier. Het dorp is frequent het decor geweest van oorlogen en net als vele andere plaatsen aan de Moezel heeft het ook onder Franse heerschappij gestaan. Op het Congres van Wenen werd de plaats toegewezen aan Pruisen en tot 1945 behoorde het tot de Rijnprovincie. Vanaf 1946 maakt Ellenz-Poltersdorf deel uit van de deelstaat Rijnland-Palts.

Bezienswaardigheden in Ellenz-Poltersdorf aan de Moezel

In Ellenz, vind je twee historische kerken. De oude kerk van St. Martin stamt uit 1494 met onder andere een laatromaanse toren en een tweebeukig schip. De katholieke St. Martin kerk is veel nieuwer en stamt uit 1905. Dit bouwwerk heeft onder andere een trappentoren, neogotische zaal en een gevel met fraaie stenen figuren. In Poltersdorf staat de historische St. Andreaskerk uit 1509 met onder andere een laatgotische toren.

Andere interessante bouwwerken in Ellenz-Poltersdorf zijn onder andere het historische stadhuis in Ellenz, de Bracher Kapelle, Bergkapelle en de Fahrturm met kegeldak. Uiteraard vind je in dit wijndorp ook verscheidene typische Moezel – vakwerkhuizen.

Activiteiten

Ellenz-Poltersdorf is geliefd bij wandelaars vanwege de leuke Moselkrampen Wandelroute. De wandeling verbindt de plaatsen Bruttig-Fankel, Ernst, Beilstein en Ellenz-Poltersdorf met elkaar. De naam ‘krampen’ verwijst naar het zeer kronkelige verloop van de rivier in dit gedeelte van de Moezelvallei.

In de buurt van deze plaats vind je verscheidene leuke en mooie fietspaden voor diverse type fietsen. Ook heb je in Ellenz-Poltersdorf aan de Moezel ook aansluiting op de beroemde fietsroute Moselradweg.

Winkelen

In zowel Ellenz als Poltersdorf vind je diverse wijnmakerijen en wijnhandelaren waar je de heerlijke Moezelwijn kunt proeven en kopen. Daarnaast heeft het dorp diverse kleine winkels waar je onder andere voedsel en andere levensmiddelen kunt aanschaffen.

Cochem aan de Moezel ligt op slechts zeven kilometer afstand en in deze populaire Moezelplaats is het fijn winkelen. Daarnaast vind je in Cochem ook diverse grote supermarkten van de bekende ketens.

Vakantiehuizen en hotels in Ellenz-Poltersdorf aan de Moezel

Vanwege de centrale ligging en mooie omgeving is Ellenz-Poltersdorf een populaire plek om te verblijven. In deze Moezelplaats zijn diverse accommodaties te vinden, voor ieder type reiziger en verscheidene reisbudgetten.