Dorpen en Steden

Ediger Eller aan de Moezel – prachtig historisch dorp

Ediger Eller Moezel Panorama

Ediger Eller aan de Moezel is een gezellig en historisch wijndorpje, dat bestaat uit twee dorpskernen: Ediger en Eller. Het is gelegen in een prachtig landschap langs de rivier, omgeven door zeer steile wijngaarden, bossen en weiden.

Historie Ediger Eller aan de Moezel

De historie van Ediger Eller gaat een lange tijd terug. Potscherven die bij een opgraving werden gevonden, suggereren dat deze plek al bewoond werd tijdens de tweede of derde eeuw na Christus. Daarnaast werden er op de Hochkessel, aan de overkant van Ediger Eller, aan de andere kant van de Moezel, overblijfselen van een bouwwerk gevonden die mogelijk duiden op een kasteel van de Kelten.


Tegenwoordig kun je in Ediger Eller nog altijd genieten van historische gebouwen. In Ediger zijn bijvoorbeeld nog restanten te vinden van de stadsvesting, zijn er talrijke goedbewaarde vakwerkhuizen die zo’n 400 tot 500 jaar oud zijn en op de monumentenlijst van Rijnland-Palts staan.

Verder heeft men in Ediger de fraaie gothische parochiekerk Sankt Martin met een bijzonder sterrengewelf en een rijk interieur. Daarnaast moet men tijdens een trip naar dit Moezeldorpje zeker ook een bezoek brengen aan de beroemde Kreuzkapelle op de Ediger Berg en via de in 1448 aangelegde Kruisweg kom je dan bij het bekende stenen relief ‘Christus in de wijnpers’, een uniek kunstwerk, dat als inspiratie diende voor vele andere reliefen.

Het is in ieder geval zeker dat de gezamenlijke geschiedenis van beide dorpskernen Ediger en Eller teruggaat naar het jaar 693, toen de huidige plek van beide Moezelplaatsjes de zetel was van een klooster.

Ontspanning en Actief in Ediger Eller

Ediger Eller maakt net als Bremm en Neef deel uit van de Calmont Regio en is een aantrekkelijke bestemming aan de Moezel. Het is in dit Moezeldorp goed toeven voor zowel vakantiegangers die meer behoefte hebben aan rust en ontspanning als ook voor de meer actieve toerist.

In Ediger Eller aan de Moezel kun je onder andere kanovaren, fietsen (o.a. over de Moselradweg), wandelen, vissen in de Moezel, de Bremmer Calmont, de steilste wijnberg van Europa, beklimmen of golfen op de hoogvlakte bij Ediger Eller. Voor wandelaars is de Wandeling der Religies zeker aan te bevelen. Deze wandeling in Ediger-Eller is een rondgang van ongeveer zes kilometer door het Moezeldorp, die de wandelaar langs joodse en christelijke gebouwen en monumenten neemt.

Culinair Ediger Eller aan de Moezel

Ediger Eller is in de Moezelstreek bekend vanwege de hoge kwaliteit van Moezelwijnen en uitstekende keuken met lokale gerechten. In diverse restaurants en hotels (o.a. Hotel Zum Lowen) in Ediger Eller kan dan ook van deze culinaire versnaperingen genoten worden.

Hotels, Pensions en Campings in Ediger Eller aan de Moezel

In Ediger Eller zijn er accomodaties aanwezig voor elk type toerist en voor elk budget, als je een leuk hotel in deze Moezelplaats zoekt, dan biedt ons Hotels in Ediger Eller overzicht zeker uitkomst! Ook voor kampeerders zijn er mogelijkheden in deze prachtige omgeving, zoals bijvoorbeeld Camping Zum Feuerberg.

Dit historische Moezeldorp is ook een uitstekende uitvalsbasis voor tripjes aan de Moezel. Met de auto of fiets kun je bijvoorbeeld naar nabijgelegen plaatsen zoals Bremm,NeefBullayZellAlf en Cochem. Bovendien heeft Eller ook een station dat gelegen is aan het treintraject van Koblenz naar Trier.