Dorpen en Steden

Cochem aan de Moezel

Cochem aan de Moezel

Cochem is een van de bekendste plaatsjes aan de Moezel en zeer geliefd bij toeristen die vakantie vieren in de Moezelregio vanwege de mooie ligging, Rijksburcht en andere historische gebouwen.

Cochem – vakwerkhuizen, steegjes en Moezelpromenade

Het stadje, met ongeveer 5000 inwoners, is een attractie op zich. Tijdens een wandeling door het historische centrum vind je kundig gerestaureerde vakwerkhuizen, nauwe en kronkelige steegjes, steile straatjes, stadspoorten en een pittoresk marktplein. Daarnaast is de ligging aan de Moezel ook zeer mooi te noemen, tussen steile wijnhellingen, beboste gebieden en weides. De Moezelpromenade is ook een favoriet voor vele bezoekers, vanwege de grote hoeveelheid bloemen aan de oevers van de Moezel, de vele winkels en restaurants.


Geschiedenis van Cochem aan de Moezel

De geschiedenis van Cochem aan de Moezel voert terug tot de tijd van de Romeinen en Kelten en het plaatsje wordt voor het eerst in documenten genoemd in het jaar 866. De historie van Cochem is roerig te noemen, waarbij het onder andere een pestepidemie overleefde en wreed werd onderdrukt door de Franse bezetters. Met name door vele schilderijen van Engelse kunstenaars die tijd doorbrachten een de Moezel trok het toerisme aan het begin van de 19e eeuw aan, alhoewel dit pittoreske plaatsje pas echt populair werd in de dertiger jaren van de vorige eeuw.

Het stadsbeeld van Cochem aan de Moezel wordt beheerst door de Rijksburcht, dat op een rotsplateau boven Cochem is gebouwd. De geschiedenis van dit monumentale gebouw gaat terug naar het jaar 1000 en heeft door de historie het nodige meegemaakt, totdat het uiteindelijk in verval raakte. De overblijfselen van de burcht werden uiteindelijk in de 19e eeuw opgekocht door een onderneming, die de Rijksburcht volledig restaureerde. De Rijksburcht is open voor bezoekers en uiteraard kun je bij dit historische monument ook genieten van een schitterend uitzicht op de Moezel.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Cochem aan de Moezel

In en rond Cochem aan de Moezel is er voor de meer actieve toerist ook genoeg te beleven: naast het bezichtigen van de Reichsburg Cochem, is ook de valkerij bij de burcht een bezoekje waard. Vier keer per dag geeft men hier een demonstratie en daarnaast is het ook mogelijk om een cursus ‘valkenier voor een dag’ te volgen.

Ook is het mogelijk om met een stoeltjeslift naar één van de mooiste uitkijkpunten over Cochem te gaan, het Pinner Kreuz. Dit bergstation bevindt zich ruim 250 meter boven zeeniveau en is ook per voet bereikbaar. Per lift is natuurlijk comfortabeler en u geniet ondertussen van het mooie uitzicht.

In Cochem bevindt zich een van de oudste mosterdmolens van Europa. De meer dan 200 jaar oude mosterdmolen is open van maandag tot en met zondag en vier keer per dag wordt er een rondleiding door de molen gegeven. Tijdens de rondleiding door de molenaar krijg je onder andere informatie over hoe men mosterd in vroeger tijden vervaardigde, hoe de machines in de molen werken en krijg je ook een live-demonstratie van de mosterd-productie. Ook is er een gratis proeverij.

Een goede manier om de Moezel te verkennen is een tour met de Moezelwijn Express, die wordt afgesloten met een lekker glas Moezelwijn. Op zaterdagavond kun je nachtelijk Cochem induiken met de Cochemer wachter, als hij met zijn hoorn, hellebaard en lantaarn een wandeling maakt door het middeleeuwse Cochem.

In de nabije omgeving van Cochem aan de Moezel kun je ook wilde dieren bezoeken in het Wild- en Freizeitpark Klotten. Daar kun je een mooie dag in de vrije natuur doorbrengen en genieten van vele dier- en vogelsoorten, zoals wasberen, damherten, wilde zwijnen, struisvogels en fazanten. Daarnaast valt er ook valt er ook nog veel te beleven in attracties zoals een achtbaan, waterglijbaan en kabelbaan.

Hotels en vakantiehuizen Cochem aan de Moezel

Op zoek naar een hotel in Cochem? Hotels in Cochem aan de Moezel zijn er voor ieder type vakantieganger en elk budget, van luxe hotels tot aan pensions. Bekijk het uitgebreide Cochem Hotel overzicht voor een hotel naar jouw voorkeur!

Verblijf je liever in een vakantiehuis of appartement tijdens je lange of korte vakantie in Cochem? In deze stad zijn er verscheidene uitstekende vakantiehuizen, die je kunt vinden op onze Vakantiehuizen in Cochem – pagina!