Dorpen en Steden

Burgen aan de Moezel

Moezel

Burgen aan de Moezel is een pittoresk wijndorp dat aan de monding van de Baybach ligt, tegenover het prachtige kasteel Burg Bischofstein en het plaatsje Moselkern.

Historie Burgen

De geschiedenis van Burgen aan de Moezel gaat terug naar de tijd van de Kelten en Romeinen, maar Burgen wordt voor het eerst in een officiële oorkonde genoemd in 928 na Christus. Door de jaren heen viel dit Moezeldorp onder verschillende heerschappij, van Trier tot de Fransen tot Pruisen. Sinds 1946 maakt Burgen aan de Moezel deel uit van de staat Rijnland-Palts en valt het onder het district Mayen-Koblenz. Door de jaren heen heeft Burgen nog wel eens last gehad van hoog water. De laatste keer dat er grote delen van Burgen onder water kwamen te staan was in 1993.

Bezienswaardigheden

In Burgen zijn vele fraaie en goed onderhouden vakwerkhuizen met ambachtelijk houtsnijwerk te zien. Daarnaast is de Pfarrkirche een bezoekje waard, waar je een reliëf van het Laatste Avondmaal kunt bewonderen uit 1600.

Tegenover Burgen ligt Burg Bischofstein, waarvan de geschiedenis terug gaat naar de dertiende eeuw, toen het gebouwd werd als huisvesting voor religieuze leiders van het bisdom Trier. In 1689 werd Burg Bischofstein echter door Franse troepen vernietigd, waarna het in 1930 werd herbouwd. Het werd daarna aangekocht door een gymnasium uit Krefeld, dat het nog altijd in haar bezit heeft. Burg Bischofstein bestaat tegenwoordig uit een lounge, eetkamer, een game room, klassen, voorraadhokken, keuken en slaapzalen. Bezichtiging van Burg Bischofstein is alleen mogelijk na overleg met de beheerder van het kasteel. Het kasteel is wel open tijdens de Tag der offenen Burg in het voorjaar en Tag des offenen Denkmals tijdens de herfst.

Op de weg naar Burg Bischofstein ligt halverwege de Pauluskapelle uit 1200. In de middeleeuwen was de Pauluskapelle een bekend bedevaartsoord aan de Moezel. Bezoekers van deze kapel hoopten op genezing van kinderziekten en epilepsie.

Activiteiten Burgen

Burgen ligt in een prachtige omgeving waar het fijn is om te wandelen, met name het romantische dal van de Baybach is een prettig gebied voor een wandeltocht. Ook vakantiegangers die hun fiets meenemen komen in Burgen en omgeving zeker aan hun trekken.

Winkelen

In Burgen vind je met name kleine winkels en wijnboeren die hun heerlijke Moezelwijn aan de man brengen.

Pensions, vakantiehuizen en hotels in Burgen

In Burgen aan de Moezel vind je diverse pensions, vakantiewoningen en hotels, voor elk budget en voor iedere type reiziger. Of je nu naar Burgen gaat voor een weekend, midweek of een langere vakantie, er is altijd wel een geschikte accommodatie te vinden!