Dorpen en Steden

Brauneberg aan de Moezel

Moezel

Brauneberg aan de Moezel is een prachtig wijndorp in de Midden-Moezel, bekend vanwege de hoge kwaliteit Moezelwijn en het warme klimaat. Het maakt deel uit van de Landkreis Bernkastel – Wittlich en telt ongeveer 1.200 inwoners.

Historie van Brauneberg aan de Moezel

De geschiedenis van Brauneberg aan de Moezel gaat sowieso terug naar het jaar 588 toen het wijndorp vermeld werd in officiële oorkondes. Het wijndorp heeft niet altijd haar huidige naam gehad. Tot 1925 heette Brauneberg ‘Dusemond’, hetgeen kan verwijzen naar ‘twee geliefden aan de Moezel’ of ‘zoete berg’. Wijnbouwers moesten altijd de Moezel oversteken om naar hun wijngaard te gaan, die gelegen was op de Brauneberg. Vanaf de twintigste eeuw heeft men het dorp aan de Moezel vernoemd naar de Brauneberg.


Bezienswaardigheden in Brauneberg

Een van de meest opvallende gebouwen in Brauneberg aan de Moezel is de St. Remigius parochiekerk, die door een verkeerde grondanalyse bij de bouw, een meter overhelt. Daarnaast heeft deze kerk ook een opvallende uivormige koepel die uniek is in het Moezelgebied. De St. Remigius parochiekerk is een simultaankerk en wordt sinds het begin door zowel protestanten als katholieken gebruikt.

In Filzen, dat tegenwoordig deel uitmaakt van de gemeente Brauneberg, kun je een monumentaal klooster bezoeken dat uit 1455 stamt.

Moezelwijn

Brauneberg aan de Moezel is een van de warmste plekken in Duitsland (met 41.2 graden de hoogst gemeten temperatuur in Duitsland) en dit gunstige klimaat heeft invloed op de hoge kwaliteit van de Moezelwijnen die in dit dorp werden gemaakt. Onder andere prins Charles, Thomas Jefferson en Napoleon hebben genoten van Moezelwijn van de wereldberoemde Brauneberger Juffer wijnberg, terwijl wijnkenners over de gehele wereld enthousiast zijn over de wijn uit dit dorp.

De Romeinen herkenden de hoge kwaliteit van de Brauneberger Moezelwijn ook al snel en daarom is het ook geen verrassing dat twee van de oudste wijnpersen ten noorden van de Alpen in Brauneberg aan de Moezel te vinden zijn.

Wandelen in Brauneberg

Brauneberg aan de Moezel is een uitstekende uitvalsbasis voor wandelingen aan de Moezel, maar in de nabijheid van het dorp zijn ook interessante wandelroutes te vinden. Zo is er een historische laan van bijna twee kilometer met walnotenbomen, de langste walnoten-laan aan de Moezel, een wandeling door de bossen, waarbij je ook het een en ander leert over de natuur in de regio en de Wijnbouwpad, die langs meer dan 160 druivensoorten voert. Daarnaast ligt er in totaal meer dan 50 kilometer aan wandelroutes in de onmiddellijke nabijheid van Brauneberg.

Eten en drinken

In Brauneberg kun je in diverse restaurants en weinstuben culinair genieten van lokale wijnen en gerechten uit de regio. Daarnaast worden er regelmatig wijnfeesten in de walnoten-laan georganiseerd, waar je de wereldberoemde Brauneberger Moezelwijn kunt proeven. Deze feesten genieten een grote bekendheid in de Midden-Moezel.

Reizen

Vanuit Nederland of Belgie ben je in een paar uur met de auto in Brauneberg. Deze dorp aan de Moezel heeft ook treinverbindingen uit onder andere Trier en Witlich, terwijl er ook diverse busverbindingen Brauneberg aan de Moezel aandoen.

Hotels in Brauneberg

Brauneberg aan de Moezel biedt een grote verscheidenheid aan accommodaties aan, van pensions tot en met hotels. Of je nu een hotel in Brauneberg aan de Moezel zoekt voor een weekendje weg, een korte of lange vakantie, er is zeker wel een leuk Moezelhotel in dit prachtige wijndorp te vinden!

Ook zijn er voor kampeerders ook diverse Moezelcampings in de buurt van Brauneberg te vinden.