Dorpen en Steden

Bernkastel – Kues aan de Moezel

Bernkastel-Kues Moezel

Bernkastel – Kues is een van de populairste bestemmingen in het Moezelgebied en wordt ook wel het centrum van de Midden-Moezel genoemd.

Het romantische Moezelstadje wordt omgeven door prachtig steile wijnbergen en heeft een centrum met veel prachtige historie en cultuur. Bernkastel – Kues is niet alleen een geliefde vakantie-bestemming, maar is ook een populair reisdoel voor een weekendje weg.


Bernkastel en Kues

De naam Bernkastel – Kues verwijst naar de twee delen van de stad: op de rechteroever ligt namelijk Bernkastel en op de linkeroever Kues. De twee stadsgedeeltes zijn met elkaar verbonden door middel van een brug.

Historie Bernkastel – Kues

De geschiedenis van Bernkastel – Kues gaat in ieder geval terug tot 3000 voor Christus. Archeologen hebben namelijk in het verleden in Kues overblijfselen gevonden van een nederzetting uit die tijd.

Bernkastel – Kues in de huidige vorm ontstond in 1905, toen de stad Bernkastel en het wijndorpje Kues werden samengevoegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Bernkastel – Kues het zwaar te verduren gehad. Het Moezelstadje werd tegen het einde van de oorlog meerdere malen gebombardeerd, waarbij tientallen mensen omkwamen en er veel schade was aan huizen. Ook werd de brug die de beide delen van Bernkastel met elkaar verbindt opgeblazen en lag men onder vuur van de Amerikaanse artillerie.

Bernkastel – Kues – Bezienswaardigheden

Bernkastel – Kues is een schilderachtige plaats aan de Moezel met diverse bezienswaardigheden.

Een van de grootste trekpleisters is het historische centrum van Bernkastel, waar je op het marktplein prachtige vakwerkhuizen kunt zien. Aan dit plein is ook het raadhuis, dat in een Rennaissance-stijl is gebouwd en uit de vroege 17e eeuw stamt, en de Sankt Michaelsbrunnen uit 1606 gelegen. Daarnaast loop je in het centrum door romantische smalle straatjes en mag tijdens je bezoek aan het centrum van Bernkastel – Kues ook niet het Spitzhuschen vergeten worden. Dit spitse vakwerkhuisje is gebouwd in 1416 en heeft een stijl die typerend is voor de Moezelstreek.

Boven het Bernkastel – gedeelte torent de burchtruïne Landshut uit. De burcht werd in 1277 gebouwd, maar een brand verwoestte een groot gedeelte van het bouwwerk in 1692. Het is echter wel mogelijk om de torens van Burg Landshut nog te beklimmen. Rond de ruïne van Burg Landshut liggen diverse paden voor prachtige wandelingen in de omgeving van Bernkastel. Voor diegenen die liever niet naar de burcht wandelen: er is ook een Burg Landshut Express, die vanaf de Mosel Parkplatz bij de Moezel in circa 20 minuten naar Burg Landshut rijdt.

In het Moselweinmuseum, dat gevestigd is in het historische Sint Nicolaashospitaal, beleef je meer dan 2000 jaar aan wijnbouw-geschiedenis. De Graacher Tor en de St.-Michaels-Kirche zijn zeker ook een bezoek waard.

Musea in Bernkastel – Kues

Tijdens je bezoek aan deze stad aan de Moezel, kun je diverse musea bezoeken. Het eerder genoemde Moezelwijnmuseum is interessant voor iedereen die geinteresseerd is in wijn. Daarnaast is er ook een Poppen- en Klokkenmuseum en kun je het geboortehuis van theoloog, filosoof, astronoom en humanist Nicolaus Cusanus bezoeken.

Winkelen in Bernkastel – Kues

In Bernkastel-Kues vind je een afwisselend aanbod aan winkels en boetieken. In deze stad aan de Moezel zul je niet de grote warenhuizen en dergelijke vinden, maar in Bernkastel-Kues is er een gevarieerd aanbod aan shops.

Eten en drinken in Bernkastel – Kues

Bernkastel – Kues staat bekend om zijn uitstekende Moezelwijnen en de wijnen in deze regio behoren tot de beste in hun soort. Het is dan ook mogelijk om in diverse drink- en eetgelegenheden deze top – wijnen te proeven.

Chocolade- en taartliefhebbers zijn bij Cafe Konditorei Hansen in Bernkastel-Kues absoluut aan het juiste adres.

Kerstmarkt Bernkastel – Kues

De kerstmarkt van Bernkastel – Kues is zeker het vermelden waard. Deze markt is geopend van eind november tot vlak voor kerst en de sfeer op de kerstmarkt van Bernkastel is door het historische karakter van de stad betoverend.

Reizen naar Bernkastel – Kues

Vanuit Nederland of Belgie ben je in een paar uur met de auto in Bernkastel – Kues. Deze stad aan de Moezel heeft geen treinverbinding, maar vanuit diverse nabijgelegen steden zoals Wittlich en Koblenz gaan er wel bussen.

Hotels in Bernkastel – Kues en vakantiehuizen

Bernkastel – Kues aan de Moezel biedt een grote verscheidenheid aan accomodaties aan, van pensions tot en met luxe hotels. Vakantiehuizen zijn er in Bernkastel ook te vinden, voor zowel korte tripjes als lange vakanties in de Moezelstreek. Ook zijn er voor kampeerders ook diverse campings in de buurt van Bernkastel – Kues te vinden.