Dorpen en Steden

Alken aan de Moezel

Alken Moezel

Alken aan de Moezel is een klein wijndorpje, dat tussen Cochem en Koblenz ligt. Alken ligt aan de zogenaamde Ondermoezel en is een geliefde en populaire bestemming, onder andere vanwege Burg Thurant, die bij het dorpje aan de Moezel te vinden is.

Historie van Alken aan de Moezel

De historie van Alken gaat terug naar de tijd van de Romeinen. Onderzoek van archeologen heeft aangetoond dat Alken aan de Moezel een Romeinse nederzetting geweest moet zijn. In geschriften wordt Alken voor het eerst in de 10e eeuw na Christus genoemd, toen heette het huidige wijndorpje nog Alkana.

Rond 1200 bouwde Graaf Heinrich Burg Thurant om het bezit van hemzelf en zijn broers beter te beschermen. Het voorkwam echter niet dat het kasteel in Alken belegerd werd door onder andere de aartbischoppen van Keulen en Trier en men in 1248 Burg Thurant moest overgeven aan deze geestelijken. Binnen de muren van dit kasteel zul je ook een Trier-gedeelte als een Keulens gedeelte kunnen zien.

De schriftelijke overgave van Burg Thurant is overigens het oudste verdrag dat in het Duits is opgesteld.

Bezienswaardigheden Alken aan de Moezel

Alken heeft ongeveer 700 inwoners en is circa 8 km2 groot. Zowel in Belgie als in Denemarken zijn er plaatsjes met dezelfde naam terug te vinden. Met hen onderhoudt Alken vriendschappelijke banden.

Tot de bezienswaardigheden van Alken aan de Moezel behoren onder andere de historische stadsmuur, de Michaelskapel met fraaie fresco’s en een knekelhuis, waar beenderen van overledenen bewaard werden, het kerkhof, Burghaus Wiltburg en uiteraard Burg Thurant.

Burg Thurant is open voor publiek en is dagelijks te bezoeken van 10:00 tot 16:00 (november tot en met februari), 17:00 (maart en april) of 18:00 (mei tot en met oktober).

Ook wordt er in Alken, net als in vele andere wijndorpjes, wijn verbouwd op de hellingen die het dorpje omgeven (Alkener Bleidensberg, Burgberg en Hunnenstein), waarbij met name witte wijn geproduceerd wordt. Uiteraard is het ook mogelijk om tijdens uw korte of langere verblijf in Alken aan de Moezel op diverse plekken Moezelwijn te proeven.

Vanwege de locatie, is Alken ook een uitstekende uitvalsbasis voor tripjes naar onder andere Cochem en Koblenz, terwijl de prachtige historische stad Trier ook op een goede rijafstand ligt.

Vakantiehuizen en hotels in Alken aan de Moezel

Ben je op zoek naar een appartement, vakantiehuis of hotel in Alken aan de Moezel? In dit mooie wijndorp is er voor elk type vakantieganger en diverse budgetten wel een geschikte optie te vinden!

Locatie van Alken aan de Moezel