Moezel Blog

Moezelapollovlinder is vlinder van het jaar 2024

Moezel Apollo Vlinder

De Moezelapollovlinder is in Duitsland uitgeroepen tot vlinder van het jaar 2024. Deze ondersoort van de Apollovlinder wordt ernstig in haar voortbestaan bedreigd.

Vlinder in de Moezelstreek

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Moezelapollovlinder alleen in de Moezelstreek voor. De districten Mayen-Koblenz, Cochem-Zell, verscheidene gemeenten, lokale gemeenschappen en lokale wijnboeren zetten zich al jarenlang in voor het behoud van deze sterk bedreigde vlindersoort.

Redden van de Moezelapollo

Districtbestuurder Dr. Saftig toont zich verheugd met de keuze voor de Moezelapollovlinder: “De Apollo is een prachtige soort die alleen hier aan de Moezel voorkomt. Ik ben erg blij dat we met veel sterke partners de handen ineenslaan om de Moezelapollo te redden. Hoewel dit alleen geen garantie is voor succes, heb ik er alle vertrouwen in dat we met de reeds uitgevoerde en geplande maatregelen vooruitgang zullen boeken en dat we de Moezelapollo de beste omstandigheden zullen bieden om zich weer meer thuis te voelen aan de Moezel.”

Vlinder van het jaar

De de Stichting Natuurbescherming BUND NRW en Arbeitsgemeinschaft Rheinisch-Westfälischer Lepidopterologen vragen al meer dan 20 jaar lang aandacht voor bedreigde vlindersoorten, door een vlinder van het jaar te kiezen. Zo’n 65% van alle vlindersoorten in Duitsland wordt in hun voortbestaan bedreigd.