Moezel Blog

Hochmoselbrücke bij Ürzig en Zeltingen-Rachtig officieel geopend

Hochmoselbrucke Moezel Urzig Zeltingen-Rachtig

Op 21 november 2019 is de Hochmoselbrücke officieel in gebruik genomen. De hoge verkeersbrug bij Zeltingen-Rachtig en Ürzig aan de Moezel maakt deel uit van de B50neu snelweg-verbinding die de Nederlandse en Belgische verbindt met het gebied van Rijn en Main in Duitsland. Daarnaast verwacht de Duitse overheid dat het westen van de Eifel en de Hunsrück ook zullen profiteren van de brug.

Hoge brug over de Moezel

De verkeersbrug heeft een 4-baans snelweg, is 1.7 kilometer lang en is 160 meter hoog. Daarmee is de brug overigens niet de hoogste brug van Duitsland, de Kochertalbrücke in Baden-Württemberg is met 185 meter nog iets hoger.


Bouw Moezel-brug duurde acht jaar

De bouw van de Hochmoselbrücke begon in 2011 en nam maar liefst 8 jaar in beslag. De steile hellingen van de bergen rondom de Moezel zorgden voor de nodige uitdagingen. Men moest onder andere stabilisatieblokken voor de pijlers aanbrengen en de enorme staalconstructie die de brug draagt werd stap voor stap vooruitgeschoven. In totaal is er 35.000 ton staal in de brug over de Moezel verwerkt.

Bij het begin van de werkzaamheden in 2011 had men een kostenraming voor de Hochmoselbrücke van 130 miljoen euro, maar uiteindelijk kostte de Moezel-brug bij Zeltingen-Rachtig en Ürzig 175 miljoen euro. Daarnaast werd er nog 314 miljoen euro uitgegeven aan de uitbreiding van het wegennet aan beide kanten van de Moezel. In de toekomst wil men ook de aansluiting naar vliegveld Hahn verbeteren.

Hochmoselbrücke niet onomstreden

De Hochmoselbrücke is overigens niet onomstreden. Veel inwoners van de Moezelvallei zijn van mening dat de hoge brug over de Moezel het uitzicht van een gedeelte van de Moezelstreek verpest. Daarnaast bestaat er bij diverse natuurorganisaties en wijnboeren de vrees dat het verkeer over de hoge Moezel-brug voor vervuiling van de lucht en grondwater zal zorgen, hetgeen ook een negatieve invloed heeft op de wijnbouw en de kwaliteit van de populaire Moezelwijn.

De Duitse overheid verwacht echter dat de B50-verbinding een positieve invloed zal hebben op de lokale economie en ook het toerisme aan de Moezel een grote boost zal geven.