Moezel Blog

Alcoholvrije of alcoholarme Moezelwijn, een groeiende trend

Moezelwijn Druiven Glas Avond

Steeds meer mensen kiezen voor een alcoholvrije of alcoholarme wijn. Een aantal lokale wijnmakers aan de Moezel biedt nu ook Moezelwijn aan met geen of weinig alcohol.

Verschil tussen alcoholvrij en alcoholarm

Volgens de website Alcoholinfo, wordt drank als alcoholvrij beschouwd als het minder dan 0,1% alcohol bevat. Bevat een drank, zoals Moezelwijn, meer dan 0,1% alcohol maar minder dan 1,2% dan wordt het als alcoholarm gezien.

Het proces om alcoholvrije wijn te maken bestaat al meer dan 100 jaar en is ontwikkeld door Carl Jung uit het Rheingau-gebied. Hierbij wordt de alcohol op een voorzichtige manier met behulp van een vacuüm-techniek uit de wijn verwijderd.

Groeiende populariteit alcoholvrije of -arme wijnen

De vraag naar alcoholvrije wijnen groeit gestaag. Vooral jongere generaties en mensen die om gezondheidsredenen geen alcohol mogen drinken, tonen interesse. Ook voor wie een glas wil drinken en daarna nog moet autorijden, biedt alcoholvrije wijn een uitkomst.

Moezelwijn snel uitverkocht

Kilian Schmitges, een jonge wijnmaker uit Erden aan de Moezel, heeft zich de afgelopen tijd verdiept in het maken van alcoholvrije wijn. Zijn Riesling heeft een alcoholgehalte van minder dan 0,5% en is sinds enkele maanden op de markt. Zijn eerste batch van 3000 liter was binnen drie maanden uitverkocht, veel sneller dan verwacht, zo liet hij aan het Duitse SWR weten. Zowel jongere als oudere wijnliefhebbers tonen interesse in deze alcoholvrije optie.

Moezelregio blijft innoveren

De wijnboeren in de Moezelregio blijven innoveren om aan de nieuwste trends op het gebied van wijn te voldoen. De alcoholvrije en alcoholarme Moezelwijnen zijn een welkome aanvulling op het brede scala aan Moezelwijnen.

MEER INFORMATIE OVER MOEZELWIJN

  • Een groot aantal wijnmakerijen aan de Moezel organiseren wijnproeverijen, waarbij je de heerlijke Moezelwijn kunt proeven
  • Wil je een gezellig wijnfeest aan de Moezel bezoeken? ➝ Bekijk onze Moezel Wijnfeesten 2024 Kalender
  • Op welke temperatuur hoort een Moezelwijn te zijn? Hoe bewaar je het? En met welk voedsel combineert een Moezelwijn het beste? ➝ Lees het in ons Hoe drink je Moezelwijn – artikel