Bezienswaardigheden

Vesting Ehrenbreitstein in Koblenz

Vesting Ehrenbreitstein Koblenz

Vesting Ehrenbreitstein is een fort in Koblenz dat gelegen is op 118 meter boven de Rijn en uitkijkt op de stad en het samenvloeien van de rivieren Moezel en Rijn bij de Deutsche Eck.

Geschiedenis van Ehrenbreitstein

De historie van de heuvel met dezelfde naam, waarop het fort is gelegen, en de vesting zelf, gaat terug naar het vierde millenium voor Christus. Tijdens die periode werd de heuvel voor het eerst bewoond. De eerste vestingsgebouwen werden gebouwd rond de negende eeuw voor Christus. Van de derde tot en met de vijfde eeuw na Christus werd er bovenop deze Koblenzer heuvel een Romeins fort geplaatst en de bouwwerken werden een paar honderd jaar later uitgebreid onder de Karolingische dynastie.


Pas aan het einde van het eerste millenium verees er een kasteel op de Ehrenbreitstein-heuvel. Dit gebouw werd eerst ‘Burg Ehrenbertstein’ genoemd, maar later werd dat veranderd in Burg Ehrenbreitstein. In het jaar 1139 werd dit fort in Koblenz voor het eerst in officiele documenten genoemd als eigendom van de aartsbisschop van Trier, die het later ook nog uitbreidde met een ondersteunend kasteel, Burg Helferstein genaamd.

Door de jaren heen werd het kasteel uitgebreid en werden er ook veranderen toegepast aan het historische bouwwerk, waardoor het langzamerhand veranderde in een fort. De vesting weerstond een beleg van de Fransen in de zeventiende eeuw, maar in 1799 waren de verdedigers van vesting Ehrenbreitstein gedwongen om zoch over te geven en het gebouw te overhandigen aan de Franse troepen. Door het verdrag van Lunneville werden de Fransen echter gedwongen zich terug te trekken van dit gebied aan de Rijn en om te voorkomen dat de vijandelijke troepen een goed functionerend fort in bezit zouden krijgen, blies het Franse leger in het jaar 1801 vesting Ehrenbreitstein op.

Vanaf 1817 tot 1828 bouwden de Pruisen een nieuw fort op de Ehrenbreitstein-heuvel en dit gebouw was klaar voor gebruik in 1834. De nieuwe versie van vesting Ehrenbreitstein is sinds die tijd nooit actief aangevallen, alhoewel het aan afbraak ontsnapte in 1922. Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde dit historische bouwwerk in Koblenz aan Moezel en Rijn als plaats van bewaring voor waardevolle culturele objecten, maar er was ook luchtafweergeschut gestationeerd.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft vesting Ehrenbreitstein diverse functies gehad, waaronder die van vluchtelingenkamp, woonhuis, jeugdherberg en museum. In 2011 was Ehrenbreitstein onderdeel van de populaire Bundesgartenschau, die dat jaar in Koblenz werd gehouden. Sinds 2002 staat Ehrenbreitstein op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Ehrenbreitstein bezoeken

Het fort herbergt een aantal interessante musea, zoals het Landesmuseum Koblenz over de geschiedenis van de regio, Haus der Archäologie en Haus der Fotografie. Daarnaast zijn er in Ehrenbreitstein diverse tentoonstellingen die de interessante historie van de vesting laten zien, zoals bijvoorbeeld de militaire geschiedenis. De locatie wordt ook frequent gebruikt voor onder andere theatervoorstellingen en concerten in de open lucht.

In het Haus des Genusses kun je genieten van regionale Moezelwijnen en Rijnwijnen en kun je een barokke maaltijd nuttigen. De jeugdherberg maakt ook nog altijd deel uit van Ehrenbreitstein.

De vesting kan wandelend en met de kabelbaan bezocht worden. Indien je er de voorkeur aan geeft om naar Ehrenbreitstein te lopen, dan dien je naar station Koblenz Ehrenbreitstein te reizen en vanaf dat punt wandel je in ongeveer 20 minuten naar het fort.

Met de kabelbaan in Koblenz ga je op spectaculaire wijze naar vesting Ehrenbreitstein toe. Je hebt vanuit de gondel van de kabelbaan een mooi uitzicht op de Deutsches Eck, waar de Rijn en de Moezel samenvloeien. De kabelbaan werd in 2010 ter ere van de Bundesgartenschau geopend en is een van de modernste kabelbanen in Europa. Voor meer informatie over deze sesselbahn (kabelbaan), bezoek onze Kabelbaan in Koblenz – pagina.

Openingstijden vesting

Van april tot en met oktober is vesting Ehrenbreitstein geopend van 10:00 tot 18:00 uur, tot 24:00 uur heeft men wel toegang tot het terrein en de restaurants. Van november tot maart sluit de vesting een uur eerder. Op 24 december en 31 december is Ehrenbreitstein gesloten.

Tickets Ehrenbreitstein

Wil je tickets voor Ehrenbreitstein? Er zijn zowel gecombineerde tickets (entree vesting + retour ticket kabelbaan) als toegangskaarten voor enkel het fort beschikbaar. Gecombineerde tickets zijn in 2019 voor volwassenen 14,80 euro, voor groepen, families en kinderen is er een gereduceerd tarief. Als je alleen een kaartje wil voor de entree van de vesting, dan betaal je 7 euro en ook hier zijn er voordeliger tarieven voor groepen, families en kinderen.

Hotels en Vakantiehuizen Koblenz

Wil je graag tijdens je weekendje weg, midweek of lange vakantie, in de buurt van vesting Ehrenbreitstein verblijven? In Koblenz vind je diverse hotels en vakantiehuizen voor ieder type reiziger.