Bezienswaardigheden

Slot Lieser Moezel

Slot Lieser - Lieser aan de Moezel

Slot Lieser is een prachtig historisch kasteel uit de negentiende eeuw, dat te vinden is in het wijndorp Lieser aan de Moezel.

Het fraaie bouwwerk is gebouwd in de stijl van het Historisme en valt onder de bescherming van de Duitse monumentenzorg. Het is ook een werelderfgoed. Tegenwoordig kun je in Schloss Lieser logeren, na een uitgebreide renovatie doet het dienst als luxe superior vijfsterren hotel.


De bekende Amerikaanse krant New York Times nam Slot Lieser een aantal jaren geleden op in hun jaarlijkse top 50 van ‘places to be’. Daarnaast staat het kasteel ook op een lijst van de 100 belangrijkste gebouwen in Duitsland.

Historie Slot Lieser

Het hoofdgebouw van dit kasteel in Lieser aan de Moezel is gebouwd tussen 1885 en 1887 door Heinrich Theodor Schmidt, die zowel bij het ontwerp als bij de bouw betrokken was. Eduard Puricelli, een vooraanstaand ondernemer en politicus was destrijd de eigenaar van Slot Lieser en had contacten op hoog niveau. Zo is keizer Willem II een aantal keren op bezoek geweest op Slot Lieser.

Na de dood van Eduard Puricelli kwam het slot in handen van zijn dochter Maria. Aan het begin van de twintigste eeuw werd Slot Lieser uitgebreid, waardoor het nu bestaat uit een gedeelte in de Jugendstil (het nieuwere gedeelte) en een gedeelte in de Neo-Renaissancestijl. Het ontwerp van de architect was erop gericht om visueel het verschil tussen beide gedeeltes te minimaliseren.

Uiteindelijk kwam het aan het begin van de tachtiger jaren van de vorige eeuw in handen van de gemeente Lieser, waarna het voor ettelijke jaren leef heeft gestaan. In 2010 kwam het kasteel in handen van een Nederlandse investeerder, die het historische gebouw heeft gerenoveerd tot een luxe vijfsterren hotel, waar je nu ook kunt logeren.

Kenmerken van het kasteel

Slot Lieser heeft een aantal unieke kenmerken. Zo doet de indeling van de begane grond zowel denken aan de country-huizen die we kennen uit Engeland, als aan Italiaanse villa’s uit de zestiende en zeventiende eeuw. Op de begane grond, eerste verdieping als tweede verdieping vind je een groot aantal vertrekken, waaronder een ontvangstkamer, tuinkamer, werkkamer, gastenverblijven, eetzaal en een biljartkamer. Op zowel de begane grond als de eerste verdieping zijn imposante wandschilderingen te zien.

De kapel van van dit slot aan de Moezel heeft een fraaie mozaiekvloer, glas-in-lood-kunst, muurschilderingen en beeldhouwerken.

Hotel Slot Lieser

Tegenwoordig is Slot Lieser een luxe vijfsterren hotel en wordt het beschouwd als een van de tophotels aan de Moezel.

Hotel Schloss Lieser Autograph Collection biedt zowel kleine en grote kamers, als suites aan. Daarnaast vind je op deze locatie onder andere een restaurant, bar, fitnesscentrum, wellnessruimte en een sauna. Iedere kamer heeft onder andere een eigen badkamer, flatscreen TV en kledingkast. In de ochtenduren kunnen de gasten van dit fraaie hotel genieten van een ontbijtbuffet of een Amerikaans ontbijt.

Toon prijzen en beschikbaarheid Hotel Slot Lieser