Bezienswaardigheden

Romische Weinstrasse – Romeinse Wijnroute

Romeinse Wijnroute

De Romische Weinstrasse, ook wel bekend als de Romeinse Wijnroute, is een wijnbouwgebied in de deelstaat Rijnland-Palts, dat voor een gedeelte de historische aanvoerroutes van de Romeinen volgt. Deze routes lopen parallel aan de Moezel.

De Romeinse wijnroute begint een paar kilometer stroomafwaarts van Trier, de oudste stad van Duitsland en vanwege de gezelligheid, uitgebreid winkelaanbod en de vele historische bezienswaardigheden een van de populairste bestemmingen in het Moezelgebied.


Er liggen in totaal 19 plaatsen aan de Romeinse Wijnroute: Bekond, Detzem, Ensch, Fell, Föhren, Kenn, Klüsserath, Köwerich, Leiwen, Longen, Longuich, Mehring, Naurath, Pölich, Riol, Schleich, Schweich, Thörnich en Trittenheim.

Wijnbouw aan de Romeinse Wijnroute

Het startpunt van de Romische Weinstrasse wordt gekenmerkt door steile wijnbergen met leistenen bodem en aangelegde terrassen. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat de Romeinen de wijnbouw naar het Moezelgebied hebben gebracht. De geschiedenis van wijnbouw aan de Moezel gaat terug naar de eerste eeuw na Christus en daarmee geldt het Moezelgebied als de oudste wijnstreek in Duitsland. Nadat het tijdperk van de Romeinen aan de Moezel ten einde kwam, hebben de kloosters aan de Moezel de centrale rol met betrekking tot de wijnbouw overgenomen. Wijnbouw speelt in deze regio dus al meer dan 2000 jaar een zeer prominente rol

Tegenwoordig wordt op ongeveer 75% van de wijngaarden Riesling – witte druiven geteeld. Andere belangrijke druivenrassen aan de Moezel zijn de Müller-Thurgau en de rode druivenrassen Pinot Noir en Dornfelder.

Bezienswaardigheden Romeinse Wijnroute

Langs de Romische Weinstrasse zijn nog veel overblijfselen uit de Romeinse tijd te bezichtigen. Zo vind je onder andere een Romeins aquaduct in Pölich, een historische tunnel in Mehring, een replica van een Romeinse mijlpaal in Detzem, Villa Rustica in Mehring, en Villa Urbana in Longuich en diverse Romeinse kelders uit de tweede eeuw na Christus.

In Burgkopf kun je de restanten van een oude Romeinse tempel aanschouwen, in Schweich is een bezoek aan de Museum Molen Molitor, een oude watermolen, zeker het overwegen waard. In Fell kun je een oude leistenen-mijn bezoeken.

Kortom: de Romeinse wijnroute staat bol van historie en heeft bezienswaardigheden die zeker een bezoekje tijdens je Moezelvakantie waard zijn!

Activiteiten Romeinse Wijnroute

Ook voor de actieve toerist is er genoeg te doen aan de Romeinse Wijnroute. Zo loopt de beroemde Moselradweg, een populaire fietsroute van 311 kilometer langs een gevarieerd landschap en prachtige Moezelstadjes, dwars door de streek. Andere geliefde fietspaden langs de Romische Weinstrasse zijn de Salm – fietsroute en de Wittlich Vallei fietsroute. Ook voor mountainbikers zijn er diverse routes beschikbaar waarop men zich kan uitleven.

Wandelen aan de Moezel is een geliefde bezigheid voor veel bezoekers aan het Moezelgebied en ook aan de Romeinse Wijnroute kan je je hart als wandelaar ophalen.

In totaal is er 300 kilometer aan wandelpaden met diverse moeilijkheidsgraden in de Romische Weinstrasse – streek te vinden. De Moselhöhenweg, een wandelroute van 200 kilometer die van Palzem tot aan de populaire Moezelstad Koblenz loopt, gaat dwars door de Romeinse Wijnroute.

Uiteraard worden er aan de Romische Weinstrasse in de periode mei tot en met september een groot aantal wijnfeesten georganiseerd, terwijl men bij de lokale wijnboeren deel kan nemen aan wijnproeverijen.

Vakantie aan de Romeinse Wijnroute

De Romische Weinstrasse – streek is een perfecte plek om je Moezelvakantie door te brengen of als bestemming voor een weekendje weg. Of je nu een actieve vakantieganger bent, meer houdt van lokale gerechten en Moezelwijn of geinteresseerd bent in de Romeinse geschiedenis, de Romeinse Wijnroute heeft voor iedereen wat te bieden! Daarnaast ligt de populaire stad Trier, waar het onder andere heerlijk winkelen is, op zeer korte afstand van het startpunt van deze wijnroute.

In deze regio is er ook voor ieder budget wel wat te vinden, de beschikbare accomodaties varieren van luxe en minder luxe hotels tot campings en van pensions tot vakantieparken.