Bezienswaardigheden

Reichsburg Cochem – kasteel hoog boven de Moezel

Cochem Reichsburg Kasteel

De Reichsburg Cochem, ook wel bekend als het kasteel van Cochem, is een prachtig historisch monument aan de Moezel dat 100 meter boven de stad uittorent.

Historie Reichsburg Cochem

De geschiedenis van het kasteel van Cochem gaat in ieder geval terug naar 1100, toen het dienst deed als zogenaamde tolburcht, waarbij passerende schepen op de Moezel om tol werd gevraagd.


Vanaf de twaalfde eeuw is de rijksburcht diverse keren van eigenaar gewisseld. Zo was Reichsburg Cochem onder andere in handen van Koning Konrad III, Koning Rudolf van Habsburg, Koning Adolf van Nassau en zijn opvolger Albrecht I. Deze laatste vorst was niet in staat om het te behouden en het ging over naar de aartsbisschop van Trier. Onder leiding van de Trierer bisschoppen werd de burcht in Cochem ook danig uitgebreid.

In het jaar 1688, viel het Franse leger het Moezelgebied binnen en kwam Cochem en het kasteel onder Frans gezag. Toen de Fransen zich moesten terugtrekken, pasten ze de zogenaamde taktiek van de ‘verschroeide aarde’ toe, waarbij onder andere Cochem, omliggende dorpen, maar ook de Reichsburg werden verwoest. Een dergelijke taktiek werd bijvoorbeeld ook toegepast op de vesting Ehrenbreitstein in Koblenz.

De herbouw van Reichsburg Cochem

Na de verwoesting van het kasteel van Cochem, lag er zo’n 180 jaar een kleurrijke ruine bovenop de heuvel bij deze Moezelstad. Daar kwam verandering in, toen de steenrijke zakenman Louis Ravené uit Berlijn besloot om de restanten van de burcht te kopen en de Reichsburg Cochem te herbouwen. Zijn intentie was om het gebouw als zomerresidentie te gebruiken. Hij was echter niet geinteresseerd om het Cochemer kasteel volledig in originele stijl terug te brengen, hij liet zijn architecten een neogotisch kasteel bouwen, waar wel enige originele Romeinse en Gotische elementen in terugkwamen.

De herbouw van het Cochem kasteel werd voltooid in 1890. Louis Ravené zag het uiteindelijke resultaat nooit, omdat hij in 1879 stierf. Zijn zoon, Louis Auguste Ravené, nam die taak echter over en voltooide het werk dat zijn vader begonnen was. Hij vulde de Reichsburg Cochem met een indrukwekkende kunstcollectie, deze ging echter grotendeels in de Tweede Wereldoorlog verloren.

Tijdens de oorlog werd Louis Auguste Ravené ook door de overheid gedwongen om de Cochemer burcht te verkopen aan het Pruisische Ministerie van Justitie. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de Reichsburg eerst in handen van de deelstaat Rijnland-Palts en sinds 1978 is de stad Cochem de eigenaar en deze Moezelstad laat het beheren door een private onderneming.

Reichsburg Cochem bezoeken en rondleidingen

Het is mogelijk om de Rijksburcht te bezoeken en een rondleiding te krijgen die ongeveer veertig minuten duurt. De rondleidingen worden in het Duits gegeven, maar er zijn vertalingen beschikbaar in twaalf verschillende talen, waaronder Nederlands.

Tijdens de zomerperiode zijn er ook rondleidingen door Reichsburg Cochem in de Nederlandse taal. Deze beginnen iedere dag om 14:00 uur/ Tijdens de meivakantie, zomervakantie en herfstvakantie zijn er dagelijkse Nederlandse rondleidingen om 12:00 uur, 14:00 uur en 16:00 uur.

Er worden ook rondleidingen door het kasteel van Cochem verzorgd in het Engels. Deze vinden iedere dag plaats, ieder uur vanaf 10:30 uur en de laatste Engelse rondleiding is om 16:30 uur.

Mocht je met je viervoeter op vakantie gaan: honden mogen aangelijnd mee tijdens de rondleiding door de burcht.

Na afloop van je rondleiding door Reichsburg Cochem verdient het de aanbeveling om (bij goed weer) te genieten op het terras van restaurant Sonnenterrasse. Er zijn diverse gerechten en dranken verkrijgbaar en vanaf het zonnenterras heb je een prachtig uizicht op de Moezelvallei en de stad Cochem.

Hoe bereik je de Rijksburcht?

Vanaf het historische centrum is het mogelijk om naar de Rijksburcht van Cochem te wandelen. Het is een steile, maar fraaie wandeling en duurt ongeveer 20 minuten. Het is echter ook mogelijk om een shuttlebus te nemen (buslijn 781) die je comfortabel naar de Reichsburg Cochem brengt. Met je eigen auto kun je via de Schlossstrasse ook naar het kasteel, maar houd er wel rekening mee dat er maar beperkte parkeerruimte beschikbaar is.

Toegangsprijzen en openingstijden Reichsburg Cochem

Tijdens de zomerperiode van maart tot en met oktober, is de Rijksburcht geopend van 09:00 tot 17:00 uur. Het restaurant bij het Cochemer kasteel opent haar deuren om 10:00 en gaat dicht om 18:00 uur. Tijdens de wintermaanden gelden er aangepaste openingstijden. Het restaurant is open van 11:00 tot 16:00 uur, maar is gesloten vanaf half november tot en met kerst 2020. In januari, februari en maart opent deze Duitse burcht om 11:00 uur en sluit om 15:00. In november en december is het kasteel open van 10:00 tot 15:00 uur, met uitzondering van de periode half november – kerst 2020, waar de Reichsburg Cochem haar deuren een uur later opent.

In 2020, betalen volwassenen 7 euro voor de entree van Reichsburg Cochem. Voor kinderen van 6 tot en met 17 jaar kost de entree 3,50 euro. Het studententarief bedraagt 6 euro en voor een familiekaart (2 volwassenen en minimaal 2 kinderen jonger dan 18 jaar) betaal je 18,50 euro. Voor groepen groter dan 12 personen geldt een speciaal tarief van 6 euro per persoon.

Andere bezienswaardigheden in Cochem

Naast de burcht, heeft Cochem aan de Moezel nog veel meer te bieden! De stoeltjeslift brengt je naar het Pinner Kreuz, hoog boven Cochem. Vanaf dat punt kun je ook verdergaan naar het populaire Wildpark in Klotten. Wil je graag weten hoe mosterd gemaakt wordt? Dan verdient een bezoek aan de historische mosterdmolen zeker een aanbeveling. Winkelen in Cochem mag als activiteit zeker ook niet ontbreken tijdens je bezoek aan deze charmante Moezelstad.

Hotels en vakantiehuizen in Cochem

Wil je graag in de buurt van het kasteel van Cochem verblijven? Er zijn in Cochem een uitgebreid scala aan hotels en vakantiehuizen beschikbaar, die veelal op loopafstand van de Reichsburg liggen.