Bezienswaardigheden

Prinzenkopf uitkijktoren – prachtig uitzicht over de Moezel

Alf Bullay Moezel

De Prinzenkopf uitkijktoren ligt op circa tien minuten van de Marienburg en biedt een van de mooiste uitzichten over de Moezel. Vanaf dit punt heb je een prachtig panorama over de Zeller Hamm, een lus van de Moezel – rivier, en de plaatsen Alf, Pünderich, Reil, Zell en op het prachtige historische gebouw van de Marienburg.

Historie van de Prinzenkopf uitkijktoren

De Prinzenkopf toren kent een roerige geschiedenis. De uitkijktoren werd in 1888 van hout gebouwd, maar deze uitkijktoren werd in 1899 vervangen door een versie van steen.  Dit stenen bouwwerk werd in 1945 aan het einde van de tweede wereldoorlog door het Amerikaanse leger verwoest. Aan de voet van de Prinzenkopf toren staat een gedenkteken, ter nagedachtenis aan de gesneuvelden tijdens de strijd die plaats vond in tussen de Duitse strijdkrachten en de geallieerden in maart 1945.


In 1983 werd de Prinzenkopf uitkijktoren herbouwd en ditmaal werd er wederom gebruik gemaakt van hout. In 2008 werd de toren vanwege onveilige omstandigheden gesloten, maar er kwam een nieuwe toren voor in de plaats en deze nieuwe Prinzenkopf werd gebouwd met behulp van een staalconstructie.

Fraai uitzicht over de Moezel

De Pruisische koning Frederik Willem IV bracht als kroonprins regelmatig een bezoek aan de toren en nam hij ook gasten mee om hen te laten genieten van het fraaie uitzicht over de Moezel. Aanvankelijk werden de berg en de toren door de lokale bevolking ‘Paardenhoofd’ genoemd, maar door de veelvuldige bezoeken van de prins, werd het na verloop van tijd omgedoopt tot Prinzenkopf.

Wandelen rond de Prinzenkopf

De Prinzenkopf uitkijktoren is via verschillende wandelroutes te bereiken. Ze loop de beroemde Moselsteig wandelroute langs de toren, de Kulturwanderweg Kanonenbahn loopt van Bullay naar Reil via de Prinzenkopf en ook het Rode Pad van Punderich naar Alf verloopt via deze bezienswaardigheid aan de Moezel. In de nabijheid van de Prinzenkopf staan ook drie schuilhutten om beschutting te zoeken tegen het weer tijdens je Moezel-wandeling.