Bezienswaardigheden

Porta Nigra in Trier aan de Moezel

Porta Nigra Trier Moezel

De Porta Nigra in Trier is een bekend Romeins monument in deze stad aan de Moezel en een goed startpunt om Trier te verkennen.

Romeinse stadspoort

De Porta Nigra is 36 meter breed en 30 meter hoog en daarmee is dit bouwwerk een van de grootste stadspoorten ter wereld uit de tijd van de Romeinen. Het is tevens de best bewaard gebleven Romeinse stadspoort ten noorden van de Alpen.


Porta Nigra Trier
Interieur van de Porta Nigra in Trier

Prominent monument in Trier

Het prominente monument in Trier aan de Moezel is gebouwd in 180 na Christus en bestaat uit grote blokken zandsteen. Dit zandsteen is in de loop der eeuwen verweerd en heeft een zwarte kleur gekregen en daaraan ontleent de Porta Nigra (zwarte poort in het latijn) haar huidige naam.

Blokken uit het Kylltal

Bij de bouw van de Porta Nigra haalden men de blokken uit het nabijgelegen Kylltal en deze grote blokken werden zaagmolens met grote bronzen zagen op maat gesneden. Daarnaast was het opmerkelijk dat bij de bouw van dit Romeinse monument in Trier er geen specie of cement werd gebruikt. De blokken zandsteen werden met elkaar verbonden via ijzeren krammen. Daarom kun je aan de buitenzijde van de Porta Nigra nog veel roestsporen zien op de plekken waar vroeger deze krammen bevestigd waren. In de Middeleeuwen zijn veel van deze krammen weggehaald om te smelten.

Werelderfgoed van Unesco

Sinds 1986 staat de Porta Nigra, samen met andere monumenten in Trier aan de Moezel, op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Tegenwoordig is van de Porta Nigra alleen nog het onderste gedeelte van de oostelijke toren te zien, terwijl de westelijke toren nog fier overeind staat. In dit Romeinse monument in Trier zijn onder andere nog sporen van een dubbele kerk en steenhouwerstekens te zien. Vanaf de Porta Nigra is het uizicht op de stad Trier en de Moezelvallei fraai te noemen.

Openingstijden Porta Nigra Trier

Van april tot en met september is de Porta Nigra dagelijks geopend van 9 tot 18 uur. In oktober is dit monument aan de Moezel van 9 tot 17 uur te bezoeken, vanaf november tot en met februari is de Romeinse stadspoort in Trier te bezoeken van 9 tot 16 uur. Hou er wel rekening mee dat toegang mogelijk is tot 30 minuten voor de sluitingstijd.

Toegangsprijzen Porta Nigra Trier

Toegangsprijzen voor de Porta Nigra in Trier beginnen bij 2,50 euro per persoon voor kinderen tot 4 euro per persoon voor volwassenen. Er is korting mogelijk voor ouderen, groepen, studenten en scholieren.

Vakantiehuizen en Hotels in Trier

Wil je graag in een hotel of vakantiehuis dichtbij de Porta Nigra verblijven? In Trier zijn hiervoor diverse mogelijkheden! Je vindt meer informatie via de Hotels in Trier en Vakantiehuizen in Trier – pagina’s!