Bezienswaardigheden

Moselweinbahn – spoorlijn langs de Moezel

Trein Moezel

De Moselweinbahn is een fraaie spoorlijn van iets meer dan 10 kilometer tussen Bullay en Traben-Trarbach aan de Moezel.

De spoorlijn die door de Moezelvallei kronkelt is een enkelsporige aftakking van de spoorlijn tussen Koblenz en Trier. De Moselweinbahn verbindt de plaatsen Traben-Trarbach, Kröv – Kövenig, Reil en Bullay met elkaar.


Historie van Moselweinbahn

De geschiedenis voert terug naar 1883, toen de Moselweinbahn voor het eerst in gebruik genomen werd. Dit was vijf jaar nadat de lijn tussen de twee Moezelsteden Koblenz en Trier geopend werd.

Deze aftakking werd noodzakelijk, omdat het Ministerie van Handel, Industrie en Openbare Werken in Berlijn eerder besloten had om een gedeelte van de spoorlijn tussen Trier en Koblenz door de zuidelijke Eifel aan te leggen. Vanuit militair en strategisch oogpunt wilde men een zo recht mogelijk traject. Door deze beslissin was er dus geen treinverkeer tussen Quint en Punderich en bleven ook vooraanstaande Moezelsteden als Bernkastel-Kues en Traben-Trarbach zonder treinverbinding.

Traben-Trarbach weigerde de strijd met het Ministerie in Berlijn echter op te geven en uiteindelijk kreeg men toch toestemming om een aftakking van de hoofdspoorlijn aan te leggen.

Door de jaren heen is het voortbestaan van de Moselweinbahn diverse keren bedreigd geweest, maar onder andere door de aanschaf van nieuw materieel heeft men het aantal passagiers kunnen laten stijgen. Met het vrachtvervoer, dat met name uit wijn in tankwagens, landbouwproducten en algemene vracht bestond, is men al vele jaren geleden gestopt.

Tegenwoordig bestaan het grootste gedeelte van de passagiers van de Moselweinbahn uit fietsers, wandelaars en toeristen.

Dienstregeling en prijzen Moselweinbahn

Vanuit Bullay vertrekt de Moselweinbahn dagelijks 17 keer naar Traben-Trarbach, terwijl er 16 keer een trein in de omgekeerde richting vertrekt. De dienstregeling begint in Bullay rond 06:00 uur en eindigt iets voor half elf. In Traben-Trarbach start de dagelijkse dienstregeling rond 06:20 uur en stopt om 21:45 uur.

De prijs van een ticket voor de Moselweinbahn begint bij 5,90 euro. Het is echter ook mogelijk om groepstickets aan te schaffen en het voordelige Rheinland-Pfalz-Ticket is ook op dit traject geldig. Meer informatie over de prijzen vind je op de website van Rhenus-Veniro.

(Bronnen: Rhenus Veniro, moselweinbahn.eu, Wiki)