Bezienswaardigheden

Moezelvallei

Moezelvallei

De Moezelvallei is een regio die door het noordoosten van Frankrijk, het oosten van Luxemburg en het zuidwesten van Duitsland loopt, waarin de rivier Moezel centraal staat.

Landschap in de Moezelvallei

Als een van de meest ongerepte gebieden van Duitsland is het landschap in de Moezelvallei langs de kronkelende Moezel grillig, onvoorspelbaar en woest. Bovenop de heuvels vind je vaak herinneringen uit een roemrucht verleden, zoals ruines, kastelen, kerken en kapellen. Bekende voorbeelden zijn onder andere Reichsburg Cochem, Burg Eltz en Burg Arras.


De Moezelvallei is door de eeuwen heen ook een gewilde prooi geweest, zo hebben onder andere de Romeinen, Kelten, Franken en Fransen geprobeerd aanspraak te maken op dit wijnbouwgebied. Ook diverse vorsten regeerden vanuit de Moezelregio.

Franse Vogezen en Deutsches Eck

De Moezel heeft een lengte van 544 kilometer en ontspringt op 735 meter hoogte bij Col de Bussang in de Franse Vogezen en stroomt bij de Deutsches Eck in Koblenz in de Rijn. De Moezelvallei is het fraaiste gedeelte van de Moezelregio. In dit dal liggen ook de bekende fraaie en charmante wijndorpjes, waar je uiteraard bij lokale wijnboeren kunt genieten van lokale gerechten en heerlijke Moezelwijn.

Wijnbouw in de Moezelvallei

De geschiedenis van de wijnbouw in de Moezelvallei gaat terug naar de tijd van de Romeinen, die de basis hebben gelegd voor het fraaie wijngebied in het Moezeldal, zoals we dat nu kennen. Uiteraard speelt de samenstelling van de bodem en het zeer milde en zonnige klimaat in de Moezelvallei ook een voorname rol.

Uiteraard speelt wijn een centrale rol in het leven in het Moezeldal. Langs de grillige rivier vind je een landschap waarin wijngaarden domineren. Daarnaast organiseert elk wijndorpje of –stad aan de Moezel wel een wijnfeest en/of wijnkermis, waarin de beroemde wijnen uit de Moezelvallei geproefd kunnen worden.

Dorpen en steden in de Moezelvallei

In Frankrijk is Metz de bekendste plaats aan de Moezel, terwijl in Luxemburg Grevenmacher en Wasserbillig de grotere plaatsen zijn. In Duitsland genieten Trier, Koblenz, Bernkastel – Kues en Cochem de meeste bekendheid. Bekijk onze video ‘de 5 grootste plaatsen aan de Moezel‘ voor meer informatie over grote steden in de Moezelstreek.

De Moezelvallei is vanuit Nederland en Belgie goed met de auto of trein te bereiken en het Moezeldal is wandelend, fietsend, met de boot, auto of motor uitstekend te verkennen. Daarnaast worden er ook comfortabele en gezellige busreizen naar de Moezel georganiseerd.

Hotels langs de Moezel

Uiteraard zijn in de Moezelvallei uitstekende accomodaties te vinden om vakantie te vieren, bijvoorbeeld voor een langere vakantie of een weekendje weg. Of je nu appartementen, vakantiehuizen of hotels in het Franse, Luxemburgse of Duitse gedeelte aan de Moezel zoekt, er is voor iedereen en voor ieder type vakantiebudget wel wat te vinden!