Bezienswaardigheden

Karl Marx Huis in Trier

Karl Marx Huis Museum Trier

Het Karl Marx Haus in Trier aan de Moezel is het geboortehuis van de wereldberoemde filosoof en denker Karl Marx en is ingericht als museum.

Karl Marx kwam op 5 mei 1818 ter wereld als de zoon van Heinrich Marx en Henriëtte Preszburg. Marx bracht slechts korte tijd door aan de Brückenstraße 10, de familie verhuisde namelijk 15 maanden na zijn geboorte naar de Simeonstraße 8, in de buurt van de beroemde Porta Nigra. Daar woonde Karl tot hij in Bonn rechten ging studeren.


Wie was Karl Marx?

Karl Heinrich Marx was een groot Duits denker die grote invloed heeft gehad op filosofie, politiek, economie en sociologie. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van de arbeidersbeweging en hij heeft een leidende rol gespeeld in zowel de geschiedenis van het communisme als het socialisme.

Das Kapital kan beschouwd worden als een van de belangrijkste boeken die Karl Marx geschreven heeft. In dit boek beschrijft hij kapitalistische uitbuiting, en het verschil tussen het loon van een arbeider en wat het werk van deze arbeider uiteindelijk opbrengt op de vrije markt. Ook zijn Communistisch Manifest is zeer bekend. Op de werken en denkbeelden van Karl Marx is het Marxisme gebaseerd.

Marx heeft tijdens zijn leven in diverse landen gewoond en gewerkt, waaronder Frankrijk, België, Nederland en Engeland. Hij stierf op 64-jarige leeftijd in de Engelse hoofdstad Londen,

Museum Karl Marx Haus

Sinds 1968 is in het geboortehuis van Karl Marx een permanente tentoonstelling te zien over het leven van de beroemde filosoof en denker. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan zijn ideeën, filosofische gedachten, zijn kijk op de economie en de invloed van Marx op de huidige moderne tijd.

In de binnentuin van het museum zijn ook drie levensgrote beelden van Karl Marx te bekijken, die daar zijn geplaatst naar aanleiding van de viering van zijn 190e geboortedag.

Karl Marx Huis Openingstijden

Dit beroemde museum in Trier aan de Moezel is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Houd er svp wel rekening mee dat er tussen 13:00 en 13:30 niemand wordt binnengelaten. Daarnaast is het Karl Marx Huis op carnavalsmaandag, 24 tot en met 26 december, 31 december en 1 januari gesloten.

Toegangsprijzen

Een ticket voor het Karl Marx museum in Trier kost 5 euro (prijs 2024). Voor een familiekaart (2 volwassenen met 1 tot 4 kinderen) betaal je 9 euro.

Andere activiteiten Trier

Trier aan de Moezel is niet alleen een bezoekje waard vanwege het Karl Marx Huis. In de oudste stad van Duitsland vind je ook diverse historische monumenten, zoals de Porta Nigra en het Amfitheater. Daarnaast is het ook zeer fijn winkelen in deze gezellige Moezelstad.

MEER INFORMATIE OVER TRIER