Bezienswaardigheden

Burg Coraidelstein in Klotten aan de Moezel

Klotten aan de Moezel

Burg Coraidelstein is een ruine boven Klotten aan de Moezel. Het bouwwerk staat ook wel bekend als Kasteel of Burcht Klotten.

Historie Burchtruine Coraidelstein

Opgravingen hebben aangetoond dat op de plek van de ruine in de derde of vierde eeuw na Christus er al een Romeins bouwwerk moet hebben gestaan. Historici denken dat dit gebouw deel uitmaakte van een reeks van Romeinse militaire installaties langs de Moezel, waarmee men de Moezel bewaakte en met elkaar communiceerde. Nadat de Romeinen vertrokken raakten veel bouwwerken in verval of werden vernietigd.


De burcht zoals we deze nu kennen, werd in 960 gebouwd door graaf Herman I. In de eeuwen die daarop volgden is kasteel Klotten in handen geweest van diverse koninklijke en keizerlijke families, aartsbischoppen en adelijke families. In de zestiende eeuw kwam het complex in handen van twee families, waardoor er ook nieuwe individuele gebouwen op de heuvel werden gebouwd, terwijl sommige faciliteiten gezamenlijk werden gebouwd, zoals de wijnpers, bakkerij en toren.

Het is niet precies bekend wanneer het Klottener kasteel in een ruine veranderde, maar uit documenten blijkt dat het sowieso tot 1830 werd bewoond. In 1917 kocht ingenieur Heppner de restanten van het kasteel, maar zijn bouwplannen vielen niet in goede aarde bij de lokale bouwautoriteiten. Zo wilde Heppner onder andere twee torens opblazen. Wegens financiele problemen verkocht Heppner de burcht aan ingenieur Hellenbroich en deze nieuwe eigenaar startte wel bouwwerkzaamheden, maar kwam daar niet ver mee.

Hans Harney, een voormalig consul uit Dusseldorf, verwierf uiteindelijk het eigendom van Burcht Coraidelstein en hij voltooide de bouw van twee huizen bij het kasteel. Destijds had Harney ook een klein museum bij het kasteel, waar hij diverse items die gevonden werden bij opgravingen tentoonstelde, zoals keramische scherven, kacheltegels en raambalken.

Harney’s dochter Else stichtte in 1952 een pottenbakkerij die tot het jaar 2000 actief was. Vanaf 2002 is Burg Coraidelstein in handen van Joachim Glatthaar, de huidige eigenaar.

Burg Coraidelstein bezoeken

Liefhebbers van burchten en ruines aan de Moezel kunnen alleen van afstand van Burg Coraidelstein genieten, omdat het in privebezit is, kan het niet bezocht worden.

Alleen tijdens speciale gelegenheden, bijvoorbeeld tijdens wijnfeesten of herfstfeesten, kan Burg Klotten soms bezocht worden.

Een fraaie impressie van het Burg Coraidelstein vind je in onderstaande video van Menno Verheij: