Bezienswaardigheden

Burg Arras – prachtige historische vesting aan de Moezel

Burg Arras Moezel Alf

Burg Arras is een prachtige historische burcht in de buurt van het charmante wijndorp Alf aan de Moezel.

Historie Burg Arras

De omgeving van Burg Arras wordt al lange tijd bewoond. In het jaar 350 na Christus werd er in het gebied nabij de Moezel namelijk een vierkante verdedigingspost tegen de Franken gebouwd en in het jaar 950 werd hier een toren aan toegevoegd.


Burg Arras bij Alf aan de Moezel wordt voor het eerst vermeld in geschriften in 1105, toen de kapel van de burcht werd beschreven. Tijdens de twaalfde eeuw kwam het kasteel in handen van de bisschoppen en keurvorsten uit Trier.

Later, tijdens de negen-jarige oorlog, kwam Burg Arras in Franse handen, maar werd een gedeelte van de burcht verwoest door een explosie. Uiteindelijk werd het na d Franse revolutie verkocht aan de Pruisische regering en uiteindelijk kwam de burcht in prive-bezit van mijndirecteur Traugott Wilhelm Dykerhoff, die een grote renovatie liet uitvoeren, waarbij er gebruik werd gemaakt van de orginele stenen en door deze reconstructie werd het kasteel weer bewoonbaar.

In der loop der jaren is Burg Arras in verschillende handen overgegaan en tegenwoordig doet het kasteel bij Alf aan de Moezel dienst als hotel, restaurant en museum.

Burg Arras – Museum

Het museumgedeelte van Burg Arras toont de geschiedenis van de Midden-Moezel via afbeeldingen, portretten, documenten, wapentuig en andere gebruiksvoorwerpen.

Daarnaast staat een gedeelte van Burg Arras in het teken van voormalig Duits bondspresident Dr. Heinrich Lobke en toont memorabilia die de president ontvangen heeft tijdens zijn reizen over de gehele wereld. Tijdens de bezichtiging van deze burcht in Alf, mag een bezoekje aan de Gothische kapel niet ontbreken.

Het museum is tijdens het weekend open van 09:00 tot 18:00 uur. Doordeweeks gaat Burg Arras een uur later open.

Burg Arras – restaurant

In het restaurant van Burg Arras kan er zowel van kleine gerechten als complete maaltijden genoten worden. Op het menu staan onder andere lokale wildgerechten en uiteraard wordt hier Moezelwijn uit de omgeving van Alf bij geschonken. Bij zomers weer kan men ook buiten op het terras zitten.

Burg Arras – Hotel

Het hotel van Burg Arras biedt klassieke kamers, maar wel met modern comfort. Elke kamer beschikt ook over een eigen badkamer en toilet. Via de burchttuin en het zonneterras heeft men een prachtig uitzicht over de omgeving van Alf aan de Moezel.

(Image credit: Burg Arras)