Bezienswaardigheden

Amfitheater Trier

Amfitheater Trier Moezel

Het Amfitheater van Trier is een amfitheater uit de tijd van de Romeinen en staat op op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Historie Amfitheater Trier

Het theater werd tussen 160 en 200 na Christus gebouwd en werd door de Romeinen voor een breed scala aan activiteiten gebruikt. Zo konden toeschouwers onder andere religieuze evenementen, concerten, gladiatorengevechten en executies aanschouwen. Een andere functie was opmerkelijk: het amfitheater maakte deel uit van de oostelijke stadspoort van Trier aan de Moezel en de toegangsweg liep dwars door de arena.


Vondsten en opgravingen tonen aan dat het amfitheater van Trier ook onder de heerschappij van de Germanen ook nog werd gebruikt. Vanaf de twaalfde eeuw kwam het theater in het bezit van de abdij van Himmerod en onder deze heerschappij kwam het amfitheater in verval. Bewoners van de stad Trier verwijderden stenen voor de bouw van nieuwe huizen en op de hellingen van het theater werden wijnstruiken neergezet. Hierdoor bleef er weinig over van het originele theater, dat plaats bood aan maar liefst 20.000 toeschouwers.

Sinds het einde van de negentiende eeuw vinden er regelmatig archeologische onderzoeken plaats, onder andere door het Rheinisches Landesmuseum in Trier aan de Moezel. Vanaf 1986 staat het, tezamen met andere Romeinse bouwwerken in de oudste stad van Duitsland, op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tegenwoordig wordt het Amfitheater Trier gebruikt voor voorstellingen en concerten. Diverse muzikanten geven aan dat deze plek een geweldige akoestiek heeft.

Bouwwerk

De arena van het theater is 75 bij 50 meter en is omgeven door 15 cellen waar misdadigers of wilde dieren werden opgesloten, de buitenring heeft een afmeting van 140 bij 120 meter. Onder de arena bevindt zich een kelder met lift, waarmee destijds acteurs of dieren snel konden verdwijnen. Omdat het Trierer amfitheater binnen een helling van van de Petrisberg werd gebouwd, bood de berg natuurlijke ondersteuning aan de tribunes.

Daarnaast zijn andere opmerkelijke elementen uit de Romeinse tijd nog bewaard gebleven, zoals bijvoorbeeld onderdelen van een pomp die zorgde voor de afwatering naar een beek in de buurt en originele houten balken.

Bij de ingang van het bouwwerk vind je een wegdek uit de tijd van de Romeinen, dat in het nabijgelegen Altbachtal is opgegraven.

Amfitheater in Trier aan de Moezel bezoeken

Het is mogelijk om het amfitheater (ook wel amphitheater genoemd) in Trier te bezoeken. Ook worden er door gladiator Valerius rondleidingen aan groepen gegeven. Op indrukwekkende wijze vertelt hij over zijn gevechten, het bloed dat vloeide, vrienden die hij heeft verloren en de traumatische dag dat hij met zijn beste vriend moest vechten. De gladiator-tour duurt 75 minuten en is geschikt voor personen vanaf 10 jaar.

Openingstijden

Deze leuke en interessante bezienswaardigheid in Trier is van april tot en met september dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur, in oktober van 10:00 tot 17:00 uur. Van november tot en met februari opent het amfitheater haar deuren van 10:00 tot 16:00 uur en in maart is het theater open om 10:00 uur en sluit het om 17:00 uur. De laatste bezoekers worden een half uur voor sluitingstijd binnen gelaten.

De Valerius tour vindt alleen buiten de normale openingstijden plaats. Vanaf april tot en met september zijn er rondleidingen om 08:30, 18:00 en 20:00 uur. In de maanden maart en oktober neemt de gladiator uit Trier je mee om 08:30, 17:00 en 19:00 uur.

Toegangsprijzen Amfitheater Trier

Een kaartje om het amfitheater in Trier aan de Moezel te bezoeken kost voor volwassenen 4 euro (prijs 2021). Jeugd vanaf 6 tot en met 18 jaar betaalt een gereduceerd tarief van 2,50 euro. Kids jonger dan 6 jaar oud kunnen gratis naar binnen. Er gelden speciale tarieven voor families, groepen en scholieren/studenten.

De prijzen voor de gladiator Valerius rondleiding beginnen bij 259 euro (groep scholieren tot 30 personen) of 289 euro (groepen tot 30 personen).

MEER INFORMATIE OVER TRIER

  • Behalve het amfitheater is ook de Porta Nigra een beroemd monument in Trier ➝ Lees ons interessante artikel over de Porta Nigra in het centrum van deze oude stad.
  • De Altstadt van Trier is ook leuk om te shoppen! ➝ Meer informatie over Winkelen in Trier
  • Op zoek naar een hotel in Trier? Deze historische stad aan de Moezel heeft een goede variëteit aan hotels
  • Wil je toch liever een vakantiehuis? Ook dat is mogelijk! Er zijn vakantiehuizen en appartementen in Trier voor ieder reisbudget!