Activiteiten

De Moselschiefer Strasse Route

Monreal Eifel

De Moselschiefer Strasse is een fraaie en afwisselende route van 103 kilometer voor auto’s en motoren door het landschap van de Moezel en Eifel.

Leistenen in de Eifel

De naam doet anders vermoeden, maar Moselschiefer (Moezel leisteen) komt oorspronkelijk niet uit de Moezelvallei, maar uit het Eifel-gebied. In de Eifel wordt er sinds het tijdperk van de Romeinen leisteen gewonnen. Leisteen wordt nog altijd gebruikt voor onder andere dakbedekking of vloertegels.


De nauwe band op het gebied van de leisteenindustrie tussen de Eifel- en Moezel-regio kan eenvoudig verklaard worden: in de Eifel werd de leisteen gewonnen en verwerkt en daarna werd het naar diverse havens aan de Moezel vervoerd, waarna het verscheept werd naar andere binnenlandse en buitenlandse bestemmingen en daar dankt de leisteen dan ook de ‘Moezel – naam’ aan.

De Moselschiefer Route

De Moselschiefer Route voor motoren en auto’s is een tocht door een fraaie en afwisselend landschap. Officieel begint de route in Mayen in de Eifel, de plaats die ook wel de poort van de Eifel-regio wordt genoemd, maar aangezien de route rond is, kun je eigenlijk bij elke plaats op de route starten omdat dan ook weer je eindpunt wordt.

De route van 110 kilometer duurt ongeveer anderhalf uur en neemt je onder andere mee door het valkanische landschap in de Eifel en door de prachtige wijngaarden langs de Moezel. Vanaf de start in Mayen zie je vanuit je auto of vanaf je motor prachtige panorama’s op de bergtoppen in de Vulkaaneifel, rijd je door pittoreske dorpjes en over mooie kronkelige wegen in de Eifel en langs de oevers van de Moezel, waarna je via de Valkaaneifel weer terugrijdt naar Mayen.

Kijkend naar de lengte van 110 kilometer van de Moselschiefer route, dan is het een tocht die je goed op een dag aflegt, maar diverse liefhebbers van de Moezelregio en Valkaaneifel kiezen er ook voor om er een meerdaagse tourrit van te maken en meer tijd te nemen om de dorpen en stadjes aan deze route te bezoeken en diverse bezienswaardigheden te bekijken.

Plaatsen langs de Moselschiefer Strasse Route

Als je in Mayen begint, dan kom je de volgende plaatsen tegen langs de route:

Mayen >> Trimbs >> Polch >> Rüber >> Münstermaifeld >> Lehmen >> Löf >> Hatzenport >> Müden >> Treis-Karden >> Pommern >> Klotten >> Cochem >> Landkern >> Kaisersesch >> Laubach >> Eppenberg >> Kalenborn >> Bermel >> Niederelz >> Monreal

Interessante bezienswaardigheden langs de route

Een selectie van interessante plaatsen en bezienswaardigheden langs de Moselschiefer Strasse Route:

Mayen
In het Eifelmuseum vind je veel interessante informatie over de leisteenwinning en leisteengroeves in de regio. De Sankt Sylvesterkirche is een goed voorbeeld van hoe leisteen op een fraaie wijze gebruikt kan worden.

Polch
Eigenlijk is het afleggen van deze route niet compleet zonder een bezoek aan de Moselschieferbergwerk Margareta in Polch, een van de leisteen mijnbouwgroeves. Daarnaast vind je in Polch ook diverse interessante religieuze gebouwen, zoals de St Matthias Abdij, St. Stefankirche en de synagoge.

Klotten
In Klotten vind je het Freizeit en Wildpark. Dit recreatiepark heeft diverse attracties, waaronder een wildwaterbaan, speeltuinen en een wildpark met aan grote verscheidenheid aan wilde dieren, waarvan je sommige ook kunt voeren met de hand.

Cochem
Cochem is een van de populairste plaatsen aan de Moezel met verscheidene leuke en interessante bezienswaardigheden en attracties. De Reichsburg is zeer prominent aanwezig in Cochem, maar onder andere de stoeltjeslift, de historische mosterdmolen, de Moezelwijn Express en de Deutsche Bundesbank Bunker zijn zeker ook een bezoek waard!

Monreal
In Monreal in de Eifelregio vind je onder andere fraaie vakwerkhuizen, een historisch museum, het Philippsburg kasteel en Klosterruine Madburg als interessante bezienswaardigheden van de Moselschiefer Strasse Route.

Hotels of vakantiehuizen tijdens je Moselschiefer Route – trip

Zoek je accommodaties waar je tijdens het afleggen van de Moselschieffer Strasse – route kan verblijven? Bekijk dan eens een van onderstaande hotel of vakantie – opties: