Activiteiten

Moselradweg – fietsen langs de Moezel

Moselradweg Fiets Moezel

Fietsen langs de Moezel is een fijne activiteit tijdens je vakantie in de Moezelregio en langs de rivier loopt een beroemd traject: de Moselradweg, een bekende fietsroute langs de Moezel, die in Frankrijk begint en via Luxemburg naar Duitsland gaat en in Koblenz eindigt.

De Moselradweg is 311 kilometer lang, waarvan het grootste gedeelte (239 kilometer) in Duitsland ligt. Deze fietsroute langs de Moezel maakt deel uit van de internationale route ‘Euro Velo Moselle’ en is vanwege het gevarieerde landschap en de prachtige Moezelstadjes zeer populair bij fietsliefhebbers.


Moselradweg – ook geschikt voor het gehele gezin

Doordat de Moselradweg – fietsroute voor het grootste gedeelte langs de rivier loopt, hoeven fietsers die willen fietsen langs de Moezel, niet al te veel hoogteverschil te overbruggen. Als men de route van de Moselradweg stroomafwaarts volgt, dan daalt men in totaal 560 meter en moet men 430 meter omhoog. Daarnaast is het overgrote gedeelte ook geasfalteerd en is de Moselradweg ook goed geschikt voor fietsvakanties voor het gehele gezin.

De Moselradweg – fietsroute langs de Moezel kent de volgende trajecten:

Metz – Thionville (34 kilometer)

Sinds 2010 ligt er een nieuwe gedeelte op de Moselradweg, dat begint ter hoogte van de camping in het centrum van Metz. Het overgrote gedeelte van dit traject van de Moezelfietsroute verloopt via de linkerkant van de Moezel, is goed geasfalteerd en gemakkelijk te overbruggen met de fiets.

Thionville – Perl/Schengen (21 kilometer)

Vanaf Thionville is de Moselradweg aan beide zijden van de rivier te vinden, zodat je aan beide kanten langs de Moezel kunt fietsen. De fietsroute verloopt via rustige landelijke wegen of geasfalteerde straten via Malling, Contz-Les-Bains en Sierck-Les-Bains, voordat men Schengen aan de Luxemburgse kant van de Moezel en Perl aan de Duitse kant bereikt.

Perl/Schengen – Trier (42 kilometer)

Dit traject verloopt deels door het Saarlandse gedeelte van de Moezel. In Oberbillig neemt men de pont naar Wasserbillig, waar de Moselradweg aansluit op de Sauertal-Radweg, die via Echternach en Vianden naar Bitburg gaat. De Saar-Radweg sluit bij Konz aan op de fietsroute aan de Moezel.

Trier – Neumagen-Dhron (40 kilometer)

Trier is een van de oudste steden van Duitsland en zal zeker een van de culturele hoogtepunten zijn van je fietstocht langs de Moezel. Na het verlaten van Trier zal er eerst aan de linkeroever van de rivier gefietst worden, waarna men bij Schweich de Moezel oversteekt en verder gaat aan de rechterkant. Bij Trier-Ruwer sluit de Moselradweg aan op de Ruwer-Hochwald-fietsroute.

Neumagen-Dhron – Traben-Trarbach (46 kilometer)

Tot en met Piesport kan men zowel aan de linker- als rechteroever van de Moezel fietsen. Daarna gaat men verder via de rechterkant van de rivier, maar tussen Mulheim en Wehlen kan men met de fiets weer langs beide kanten van de Moezel terecht. In Mulheim sluit de Moselradweg ook aan op de Mosel-Maare-Radweg.

Via het mooie wijnstadje Bernkastel-Kues en Zeltingen-Rachtig komt men uiteindelijk in Traben-Trarbach terecht.

Traben-TrarbachCochem (60 kilometer)

Vanaf Traben-Trarbach gaat de Moezel-fietsroute verder aan de rechterkant van de rivier en gaat via verschillende prachtige wijndorpjes naar Zell, waar de Moselradweg weer aan de linkerkant van de Moezel komt te liggen. In Alf sluit de Moezelroute aan op de Vulkan-Rad-Route-Eifel. Via Bremm, met de indrukwekkende Bremmer Calmont, bereikt men uiteindelijk het eindpunt van het langste traject van de Moselradweg: Cochem.

Cochem – Koblenz (54 kilometer)

Het laatste traject van de fietsroute langs de Moezel kenmerkt zich door diverse kastelen en burchten, zoals Burg Eltz en de Reichsburg in Cochem, die zeker een bezoekje waard zijn. De route van de Moselradweg gaat van Cochem tot en met Treis-Karden via de linkeroever, waarna men aan de rechterzijde van de Moezel verder gaat. Fietsers die van plan zijn om een bezoekje te brengen aan Burg Eltz in Moselkern of verder willen gaan op de Hunsruck-Mosel-Radweg dienen echter aan de linkerkant te blijven.

In Lof fietst men weer aan de linkerkant langs de Moezel en je gaat dan via mooie wijndorpjes verder tot aan het eindpunt Koblenz, waar de Moselradweg bij de Deutsches Eck eindigt.

Sportievelingen die dan nog verder willen, kunnen verder op de Rhein-Radweg of de Lahn-Radweg, die een paar kilometer verderop ligt.

Hotels of vakantiehuizen tijdens je Moselradweg – vakantie

Zoek je accommodaties waar je tijdens het afleggen van de Moselradweg – route kan verblijven? Neem dan eens een kijkje op de Moezel Hotels of Vakantiehuizen – pagina’s! Uiteraard is het ook mogelijk om op een Moezelcamping te verblijven.

1 Comment

Click here to post a comment