Activiteiten

Federweisser en Zwiebelkuchen aan de Moezel

Federweisser Moezel

Federweisser is een alcoholische drank met een verfrissende smaak die, afhankelijk van wanneer de druivenoogst plaats vindt, beschikbaar is van begin september tot en met eind oktober.

Herkomst naam

De naam Federweisser is een samenvoeging van de woorden Feder (veer) en weiss (wit) en verwijst naar de troebele uitstraling van deze jonge wijn.


Wat is Federweisser?

Federweisser is het resultaat van most, gefermenteerd vers geperst druivensap. Zodra er gist aan de geoogste druiven is toegevoegd ontstaat er een proces waar de druiven zeer snel beginnen te gisten en de suiker in de druiven wordt afgebroken tot alcohol. Zodra er een alcoholpercentage van 4 procent is bereikt, kan de de drank worden verkocht als Federweisser. Dat houdt echter niet in dat het fermenteren is gestopt. Dit gaat door totdat alle suiker is afgebroken en daardoor kan het voorkomen dat een fles Federweisser uiteindelijk een alcoholpercentage heeft van ongeveer 10 procent.

Vanwege de fermentatie van Federweisser dienen de flessen een dop of deksel te hebben dat lucht doorlaat, anders zouden de flessen door het geproduceerde koolzuur barsten. Ook is een fles van het gefermenteerde verse druivensap vanwege het snelle proces maar zeer beperkt houdbaar en dient het binnen een paar dagen gedronken te worden. Een fles met Federweisser dient ook rechtop bewaard te worden, zodat het gas makkelijker kan ontsnappen en de vloeistof niet je fles uitstroomt.

Federweisser en Zwiebelkuchen aan de Moezel

Federweisser wordt over het algemeen in combinatie met hartig voedsel gegeten. De populairste combinatie aan de Moezel is Federweisser en Zwiebelkuchen (uientaart), waarbij de smaak van de uientaart een goede aanvulling is op de makkelijk drinkbare verfrissende druivendrank met een hoog percentage vitamine B.

Aan de Moezel zie je in de maanden september en oktober bij restaurants, strausswirtschaften als ook bij imbissen de Federweisser en Zwiebelkuchen op het menu staan.

Ben je tijdens het najaar aan de Moezel en kom je langs een restaurant of strausswirtschaft met deze lekkernijen, probeer dan zeker eens de Federweisser en Zwiebelkuchen!

Moezelwijn

Ben je geinteresseerd in Moezelwijn? Bezoek dan ook onze pagina’s over Moezelwijn, Hoe je Moezelwijn drinkt en Wijnproeverijen aan de Moezel! Wil je weten wanneer en waar de beroemde wijnfeesten aan de Moezel worden georganiseerd, dan vind je een volledig overzicht op onze Wijnfeesten Moezel 2019 Kalender.