Activiteiten

Cultuur rondweg Calmont – Kloster Stuben – Petersberg

Neef Moezel Kerk

De cultuur rondweg Calmont – Kloster Stuben – Petersberg ontstond als gemeenschapsproject van de gemeenten BremmEdiger-Eller en Neef. Op de wegen rondom de Moezelbocht bij deze plaatsen ondek je bijzonderheden van bijna 2000 jaar oude wijncultuur en zul je genieten van een adembenemend mooi landschap.

Calmont

Over de nieuw aangelegde Klettersteig kunt u de Calmont beklimmen, de stijlste wijnberg van Europa. Stalen kabels en ladders helpen je over onbegaanbare rotspartijen heen. Mocht deze avontuurlijke weg iets te avontuurlijk voor je zijn, dan kun je ook wandelen over de lange Calmont-hoogteweg, die fantastisch uitzicht biedt op het Moezeldal.

Op de hellingen van de Calmont en de Petersberg kunt u diverse dieren en planten aanschouwen, waarvan sommige zeer zeldzaam zijn. Op de Petersberg kun je ook de Peterskapel en het bijbehorende kerkhof bezoeken. Dit kerkhof is het enige actueel nog gebruikte hoogte-kerkhof aan de Moezel.

Augustijner-nonnen Klooster Stuben

Bij de Petersberg vind je ook de ruine van het voormalige Augustijner-nonnen Klooster Stuben. Dit klooster bewaarde tot 1794 voor bijna 600 jaar de Staurotheek, het grootste kruisreliekschrijn van het Christendom.

Historische centra

Bovendien mag je tijdens je bezoek aan de cultuur rondweg Calmont – Kloster Stuben – Petersberg ook niet de historische centra van de dorpjes Ediger-Eller, Bremm en Neef met hun romantische steegjes en imposante kerken niet vergeten. Sommige bouwwerken in deze plaatsjes aan de Moezel dateren nog van voor de Middeleeuwen.

Uiteraard is het een goed idee om de rondweg af te sluiten op een van de terrasjes aan de Moezel onder het genot van een mooi glas Moezelwijn.